2013. március 6., szerda

Ribollita


Egy Toszkánából származó babos-zöldséges egytál étel, ami köretnek is nagyszerű választás.



Hozzávalók:

  • 25 dkg fehér szárazbab (minimum 4 órán át áztatajuk)
  • 1 vöröshagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 2 nagy sűrített paradicsom/ 500g paradicsomlé
  • 3 teáskanál kakukkfű
  • 50 dkg kelkáposzta, kb 1-2cm-es kockákra vágva
  • 20 dkg szárzeller, kb fél cm-es szeletekre vágva
  • 25 dkg sárgarépa, karikára, vagy hasábokra vágva
  • 2 maréknyi mángold/spenót levél / kb. 200g fagyaztott spenót levél
  • ~2-3dl levesalaplé / víz
  • frissen őrölt fekete bors
  • olíva olaj
  • reszelt parmezán sajt a tálaláshoz (lehet más olasz, kemény sajt is)


Elkészítése:

  1. A bab, áztatólevét leöntjük és friss vízben, addig főzzük (lefedve, tartalékon),  ameddig épp hogy meg nem puhul.
  2. Egy nagy fazékba olíva olajat öntünk és megpirítjuk benne a vöröshagymát. A vége felé hozzáadjuk a fokhagymát és a sűrített paradicsomot. Jól elkeverjük.
  3. Hozzá tesszük a zöldségeket és a megfőtt babot is. Fűszerezzük kakukkfűvel, egy csipet sóval és borssal.
  4. Egy pohár levesalaplevet öntünk alá (aki szaftosabban szereti az nyugodtan többet is tehet hozzá).
  5. kb. 20 percig együtt pároljuk, addig, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.
  6. Tálaláskor reszelt parmezánnal megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése