2014. január 6., hétfő

Krumplilepény lencsével és kelbimbóval


...könnyed és egészséges új évi csemege!



Hozzávalók (2-4 személyre):
  • ~150 g lencse
  • 1 babérlevél
  • 2 db kis krumpli, kis lyukú reszelőn, lereszelve
  • 1 tojás
  • 7 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt / rozsliszt
  • 1 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1 kis pohár tejföl (Laktózmentes)
  • 1 csokor újhagyma, felaprítva
  • ~250 g kelbimbó (ha nagyok, vágjuk félbe!)
  • 1 mokkáskanál görögszéna mag
  • frissen őrölt tarka bors
  • olíva olaj
  • ~ 1 teáskanál frissen aprított petrezselyem

Eszközök:
2 db Kis lábas+fedő
Sajtreszelő
Fokhagymanyomó
Keverőtál
Kis keverőtál a tejfölös mártáshoz
Teflon serpenyő




Elkészítése:
  1. A lencsét, bő vízbe felrakom főzni. Teszek a vízbe sót és babérlevelet. Kb. fél-háromnegyed óra alatt megpuhul. 
  2. Közben a krumplit összekeverem a liszttel, 1 nagy csipet sóval, frissen őrölt borssal, a tojással és a fokhagymával. Félre teszem pihentetni.
  3. Az újhagyma zöld részét a lehető legapróbbra összevágom és hozzákeverem a tejfölhöz. Egy csipet sót, frissen őrölt borsot és petrezselymet is hozzáteszek. Félreteszem.
  4. Egy kis lábosba 1 evőkanál olíva olajat öntök és megfuttatom benne az újhagyma fehér részét, majd hozzáteszem a kelbimbót, a görögszéna magot és egy csipet sót. Egy kupica vizet öntök alá és lefedve puhára párolom!
  5. Egy teflon serpenyőbe kb. 2-3 evőkanál olíva olajat öntök. Felhevítem és egy evőkanálnyi krumplis masszát kanalazok bele. A kanál segítségével ellapítom. Középmagas hőfokon, mindkét oldalát pirosra sütöm.
  6. Amikor minden kész és a lencsét is leszűrtem elkezdem összeállítani.
  7. Egy krumplilepényt megkenek tejföllel, majd rászórok egy adag lencsét és végül ráhelyezek pár darab kelbimbót!
TIPP:
Kelbimbó helyett spenótlevelet is használhatunk!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése