...(ejtsd: fokáccsá) Ezt az olasz kenyeret nem hagyományosan készítettem el. Elsőként elmesélem milyen a tradicionális fajta. Mikor elkészül az alap tészta, ráfektetik egy tepsire. Kiegyengetik, hogy kitöltse a tepsit és ujjukkal megnyomogatják a felszínét. Meglocsolják olíva olajjal, majd megszórják mindenféle földi jóval a tetejét. Innentől már régió válogatja, hogy mit tesznek rá. Van, hogy csak sózzák a tetejét, de a legelterjedtebb a zöldfűszeres. Egy egyszerű sós-rozmaringos is fantasztikus tud lenni! Szoktak még rá tenni aszalt paradicsomot, koktélparadicsomot, salotta hagymát, fokhagymát, sajtokat, olíva bogyót és amit még a fantáziád elbír. Nem mellesleg édes verziója is van. Én most keresztbe húzom a hagyományost és a tésztájába teszem a finomságokat. Így sokkal intenzívebb ízű és illatú kenyeret kapunk. Fantasztikusan ropogós kérge és omlós belseje lesz. Nekem 4 napig is elállt anélkül, hogy kiszáradt volna. Érdemes kipróbálni és elkészíteni a saját kedvencedet. Nagyszerű választás reggeli hidegtálhoz, vagy mediterrán hangulatú ragukhoz, sültekhez, vagy hal ételekhez. Ez most egy alap recept, úgyhogy rád van bízva, mit teszel bele/rá. Irány a konyha!
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 1 db ökölnyi méretű krumpli (Sós vízben, héjában főzve.)
- 3 dl langyos víz
- 1 csomag szárított élesztő
- Másfél teáskanál só
- Extra szűz olíva olaj
Egy keverőtálba teszem a lisztet, az élesztőt és a sót. Összekeverem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése