2015. szeptember 7., hétfő

Focaccia

...(ejtsd: fokáccsá) Ezt az olasz kenyeret nem hagyományosan készítettem el. Elsőként elmesélem milyen a tradicionális fajta. Mikor elkészül az alap tészta, ráfektetik egy tepsire. Kiegyengetik, hogy kitöltse a tepsit és ujjukkal megnyomogatják a felszínét. Meglocsolják olíva olajjal, majd megszórják mindenféle földi jóval a tetejét. Innentől már régió válogatja, hogy mit tesznek rá. Van, hogy csak sózzák a tetejét, de a legelterjedtebb a zöldfűszeres. Egy egyszerű sós-rozmaringos is fantasztikus tud lenni! Szoktak még rá tenni aszalt paradicsomot, koktélparadicsomot, salotta hagymát, fokhagymát, sajtokat, olíva bogyót és amit még a fantáziád elbír. Nem mellesleg édes verziója is van. Én most keresztbe húzom a hagyományost és a tésztájába teszem a finomságokat. Így sokkal intenzívebb ízű és illatú kenyeret kapunk. Fantasztikusan ropogós kérge és omlós belseje lesz. Nekem 4 napig is elállt anélkül, hogy kiszáradt volna. Érdemes kipróbálni és elkészíteni a saját kedvencedet. Nagyszerű választás reggeli hidegtálhoz, vagy mediterrán hangulatú ragukhoz, sültekhez, vagy hal ételekhez. Ez most egy alap recept, úgyhogy rád van bízva, mit teszel bele/rá. Irány a konyha!


Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 1 db ökölnyi méretű krumpli (Sós vízben, héjában főzve.)
  • 3 dl langyos víz
  • 1 csomag szárított élesztő
  • Másfél teáskanál só
  • Extra szűz olíva olaj


Eszközök:

Keverőtál
Tepsi+sütőpapír
Kis lábas+fedő a krumplihoz
Kenőecset


Elkészítése:


Egy keverőtálba teszem a lisztet, az élesztőt és a sót. Összekeverem.

A már kézmeleg főtt krumplit, egy villával pépesítem és hozzáteszem a lisztkeverékhez. Jöhet 3 dl langyos víz és ízlés szerint vágok bele lilahagymát, olíva bogyót, szárított paradicsomot és zöldfűszereket (pl. friss rozmaringot).- Eredeti recept alapjánezt sütés előtt szórják/nyomkodják bele.

Jó alaposan összegyúrom és félreteszem. Egy konyharuhával letakarom. Kb. 1-2 óra alatt megkel.

Egy tepsire, sütőpapírt fektetek és a közepére halmozom a tésztát, majd letakarva még fél órát pihentetem. Addig a sütőt (alul-felül sütő módon) felmelegítem 180 fokra.

Sütés előtt megkenem a külsejét olíva olajjal és megszórom (lehetőleg nagyszemű) sóval. Kb. 45-55 perc alatt aranybarnára sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése