2017. március 16., csütörtök

Csirkés piláf, pikáns paradicsomsalátával


...A piláf perzsa eredetű. A közel-keleti és arab konyhák egyik alapétele, amely egy fűszeres, aromás rizs-alapú étel. Rengeteg variáció létezik. Most egy csirkés változatot hoztam el nektek, amit nagyon egyszerű elkészíteni. Mellé egy univerzális paradicsom salátát kínálok, ami szinte bármilyen étel mellé kínálható.



Hozzávalók (4 személyre):
  • 30 dkg basmati rizs
  • 2-2 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • 1 kg csirke, kis kockákra vágva, sóval-borssal lefűszerezve
  • 1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 piros kaliforniai paprika, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1-2 db chili paprika, apróra vágva
  • 160 g fekete olíva bogyó, egész, magozott
  • 5 dl alaplé
  • Egy csipet sáfrányos szeklice
  • 2 teáskanál római kömény (őrölt)
  • 1 evőkanál koriandermag (őrölt)
  • 2 citrom reszelt héja

Pikáns paradicsomsaláta:
  • 1000 g koktélparadicsom, keresztbe félbe vágva
  • 8 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 4 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • Gastrochili füstölt Cayene paprika, vagy 1-3 db friss chili, vékony szeletekre vágva (attól függően, hogy mennyire szeretnéd csípősre!)
  • 1 citrom leve

Eszközök:
Magas falú tepsi (~20x30 cm), alufólia
Wok, vagy magas falú teflon serpenyő
Vágódeszka, konyhakés, mérőhenger, fakanál, szűrőlapát



Elkészítése:
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A forró húslevesalapba áztatom a sáfrányt és hozzáteszem a reszelt citrom héjat. (A római köményt és a koriandermagot egy mozsárba összetöröm, ha nem sikerült őrölten beszerezni.)
Egy wokba, vagy magas falú teflon serpenyőbe felhevítek 2 evőkanál olíva olajat és fehéredésig pirítom a csirkedarabokat. Egy szűrőlapáttal kiszedem egy tálba és félreteszem.
Hevítek még 2 evőkanál olíva olajat és megpirítom benne a hagymát. A vége felé hozzáadom a fokhagymát, a chili paprikát, a római köményt és a koriandermagot. 1 percig kevergetem, majd hozzáteszem a kaliforniai paprikát és a rizst (amit előtte átmostam csapvíz alatt!). Sózom-borsozom, majd visszaforgatom a csirke darabokat és jól összekeverem. Egy 30x20 cm-es magas falú tepsibe öntöm az egészet és egy fakanállal elegyengetem.
Ráöntöm az alaplevet és rádobálom az olíva bogyókat. Alufóliával teljesen lezárom a tepsit és 50 percig sütöm.
Pikáns paradicsomsaláta:
Az eddig használt wokot, vagy teflon serpenyőt kitakarítom pár darab papírtörlőkendővel.
4 evőkanál olíva olajat hevítek, a lehető legmagasabb hőfokon, majd beledobom a felszeletelt fokhagymát és a chilit, vagy a füstölt paprika pelyhet. Kb. 15 másodperc kevergetés után hozzáteszem a paradicsomot, rácsorgatom a citrom levét és 1 perc alatt alaposan összeforrósítom. A végén sózom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése