2018. szeptember 2., vasárnap

Japán Shoyu Ramen

Japánban ez az étel rendkívül közkedvelt. Sokféleképpen készítik. Kicsit olyan mint nálunk a palacsinta. Nagyjából 437.426 fajtája létezik. Ennél az ételnél fontos a jó alaplé, mert a ramen elkészítése pár perc csak. Érdemes előtte egy egyszerű csont/húslevest csinálni.

Az alapléhez tetszőlegesen tehetünk bele opcionálisan zöldségeket, nem kell mindegyiket használnod, csupán ezek a legelterjedtebb összetevői ennek a levesnek. Ami szinte minden ramenben feltűnik: tojás, sült hús, tészta és némi zöldség. Én most csak fafülgombát, babcsírát, bambuszrügyet és sárgarépát használtam. Egyszerű, illatos és laktató egytálétel, tele vitalitással! Ezt neked is ki kell próbálnod! Jah és a nori lap kimaradt! Én nagyon nem kedvelem! A nori lapot tengeri algából készítik és imádják a japánok! Meghagyom nekik!


Hozzávalók (4 személyre):

Az alaplé:
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ugyanannyi gyömbér
  • 2,5 liter víz
  • marha csont, vagy más aprólék (pl.: pulyka nyak, szárny, sertés csont)
  • 2 szál újhagyma, vékony karikákra vágva a tálaláshoz
  • 1-2 chili paprika, apróra vágva a tálaláshoz
  • 8 evőkanál szójaszósz
  • 4 evőkanál mirin
  • 2 evőkanál pirított szezámmagolaj
  • 1 evőkanál rizsecet
Feltétek 4 főre:
  • 4 nagy csipet bébi spenót levél (opcionális)
  • 4 nagy csipet, vékony csíkokra vágott kínai kel / káposzta (opcionális)
  • 4 nagy csipet, csíkokra vágott bambuszrügy (konzerv) (opcionális)
  • 4 nagy csipet mungóbab csíra (opcionális)
  • 20 g szárított shiitake gomba / fafül gomba, 2 órára beáztatva, majd feldarabolva (opcionális)
  • 1-2 sárgarépa, vékony csíkokra gyalulva. vagy julienre vágva (opcionális)
  • 4 tojás+csipet só
  • 4 felső csirkecomb filé/mell filé+gyömbérpor-só
  • pár evőkanál növényi olaj
  • Soba tészta 

Eszközök:

1 szűrő+lábas a tészta főzéséhez
1 lábos+fedő, a leveshez (+kis lábas)
Teflon serpenyő
Vágódeszka, konyhakés, gyalu, húslapát, tányérok


Elkészítése:


Először a vizet felteszem és hozzáteszem a csontokat, a pucolt gyömbért (félbe vágva) és a fokhagymákat (egészben). Forrás után tartalékon 1 órát főzöm, fedő alatt.

Egy tálba összekeverem a levesízesítőt. Ehez szójaszószt, mirint, rizsecetet és szezámmagolajat használok. Félreteszem.

Közben feldogozom azokat az opcionális zöldségeket, amiket szeretnék a levesbe. A gombát beáztatom. (akár előző nap is megteheted!) A sárgarépát finom csíkokra gyalulom. A kínai kelből pár levelet fogok és vékony csíkokra vágom. A chili paprikát is apróra felvágom. Mindent külön-külön félreteszek.

A csirkefiléket meglocsom kevés szójaszósszal és megszórom gyömbérporral. Fél órát állni hagyom, majd kevés olajon kisütöm. Vágódeszkán vékony csíkokra vágom. Félreteszem.

Kitörlöm a serpenyőt pár papírtörlővel és 1-2 evőkanál olajat öntök bele. A tojásokat felverem egy csipet sóval és beleöntöm a felét. Tojáspalacsintát készítek. 1x megforgatom. Pár pillanat alatt megsül, majd megcsinálom mégegyszer a másik feléből. Miután kihűlt, óvatosan hengerré formázom és felcsíkozom, félreteszem.

Sós, lobogó vízben megfőzöm a soba tésztát. Miután megpuhult, leszűröm, majd hideg folyóvízben teljesen lehűtöm. Félreteszem, lecsepegtetem! (Ha azonnal tálalod, nem kell visszahűteni!)

Egy kis lábasba vizet forralok és a gombát 15 percig főzőm. Kiveszem és ezután jöhet a többi zöldség (kivéve a babcsírát és a spenótot!), majd 1 perc főzöm. Félrehúzom
 
Ha leves elkészült és mindent előkészítettem, kezdődhet a tálalás! (az alaplé nagyon forró legyen!) A ramenes tál aljába merek pár evőkanál levesízesítőt, majd a kifőtt tésztát, majd a többi zöldség feltétet (gombák, sárgarépa, kínai kel, bambuszrügy, spenót). Egyszer átkeverem, hogy a levesízesítő feloldódjon. A tetejére helyezem a tojás csíkokat és a felcsíkozott csirkét, majd a friss chilit és újhagymát szórok rá!

1 megjegyzés: