2018. szeptember 19., szerda

Tom Kha Gai

...avagy a Thai kókusztejes csirkeleves! Bitang gyorsan megvan és a világ legfinomabb levese! Alapjáratban egy gombás-csirkeleves, hagymával és kókusztejjel, de kicsit felturbóztam természetesen! Egy köröd tuti lesz az ázsiai boltba, de ha egyszer megveszed az alábbi fűszereket, nagyon sokszor fogsz tudni ilyen levest készíteni! Tartós termékek, így nem kell aggódnod, hogy rád romlik! Friss, édes, savanyú és pikáns ízekkel játszik ez a leves. Függőség is kialakulhat! Lejjebb megtaláljátok, hogy melyik Tom Kha pasztát keressetek! Ez a paszta tartalmazza a leves alapfűszereit: galanga gyökeret, lime levelet és citromfüvet. Más fajta nem igazán jó, mivel változhat az összetételük és így a végeredmény is. Lejjebb leírom az eredeti fűszereket, amivel kiválthatod a Tom Kha pasztát! Igazi különlegesség, amiben nem fogsz csalódni! Én legutóbb (ami a képen is látható) nem laska gombát használtam, hanem fafülgombát és shiitake gombát. Mellette sárgarépát és bambuszrügyet főztem bele. Végül széles rizstésztával tálaltam!


Hozzávalók:

alap hozzávalók:
  • 500 g csirkemell, felkockázva
  • 500 g laska gomba, kockákra vágva
  • 1 nagy vöröshagyma, felkockázva
  • (Opcionális zöldségeket lásd lejjebb!)

2 l vízhez:
  • minimum 1 evőkanál chiliszósz (Sriracha szósz)
  • 4 evőkanál tamarind paszta
  • 5 evőkanál halszósz
  • 2 lime facsart leve (2-4 evőkanál lime lé)
  • 3 csapott evőkanál nád/pálmacukor
  • 1 evőkanál Tom Kha paszta (lásd lejjebb!)

  • 2x400 ml kókusztej
  • 1 csokor korianderzöld, apróra vágva
  • 50 g/fő rizstészta (elhagyható)

Eszközök:

5 literes lábas+ fedő
Vágódeszka, konyhakés, merőkanál
vízforraló, tésztaszűrő, keverőtál


Elkészítése:


Előkészítem az alapanyagokat!

A lábasba kimérem a vizet. Hozzámérem a chiliszószt, a tamarind pasztát, a halszószt, a citromlevet, a Tom Kha pasztát és a cukrot. Felforralom, majd hozzáteszem a gombát és a csirkemellet. 10 percig gyöngyözve főzöm.

Ezután a hagymát és az opcionális zöldségeket is beleteszem. Újraforralom és csendesen 5-10 percig főzöm.

Miután minden megpuhult, beleöntöm a kókusztejet és félrehúzom! Frissen vágott koriandert keverek el a levesbe + tálaláskor frissel is megszórom!

Rizstészta: 1 órára hideg vízbe áztatom, majd leszűröm és forró vízzel leöntöm. Felkapcsolom atüzet alatta és addig várok, míg megpuhul, utána azonnal fogyasztható! 


TIPP: Tom Kha paszta egy fűszerkeverék, amit azért használok, mert az eredeti friss fűszereket nagyon nehéz beszerezni. Ha igazi autentikus vonalat választanál, akkor az alábbi fűszerekkel helyettesítheted a pasztát. Már a főzés elején tedd hozzá! Ezeket a tálalás előtt érdemes kivenni, mivel nem ehetőek. Kellemetlen ráharapni.
Friss hozzávalók: 2 db hüvelykujjnyi, pucolt Galanga gyökér, bevagdosva, 10 db kaffir lime levél, 3-4 szál citromfű/citromnád, megtörve




Opcionálisan az alábbi zöldségekkel dúsíthatod:
Zöldbab
Mungóbab csíra
Bambuszrügy szeletek
Paradicsom, kockákra vágva
Szárított Shitake gomba, vagy Fafülgomba, beáztatva majd félbe vágva
Pak Choi, felkockázva
Sárgarépa, gyufára vágva



1 megjegyzés: