2019. augusztus 6., kedd

Thai Laksa


...Thaiföld, Malajzia, Szingapúr, Indonézia térségében és körülötte mindenhol fellelhető a Laksa, ami államonként, városonként és szakácsonként is eltérő laktató leves(egytálétel). Legkedveltebb és legelterjedtebb a rákos, tengeri herkentyűs. Ami nagyjából minden esetbe kelleni fog: rizstészta, babcsíra, kókusztej, citromnád, galangal, kurkuma, gyömbér, fokhagyma, chili, tojás és korianderzöld. Sok sok utánanézéssel arra jutottam, hogy baromi nehéz autentikusan megfőzni ezt az ételt, mivel olyan friss összetevők kellenek hozzá, amik itthon nagyon nehezen beszerezhetőek. Mivel első lépésként friss piros curry pasztát készítenek.(amit lentebb meg is találsz) Én ehhez túl kényelmes ember vagyok. Ami nekem fontos, hogy szinte bármikor meg tudjam csinálni és max. 1 helyre kelljen elmennem vásárolni. Persze mindezt úgy, hogy a lehető legautentikusabb ízekkel találkozzak. Meg is találtam ennek módját és most elhoztam neked! Leginkább a Tom Kha leves ikertesójának hívnám! El fogod dobni az agyad az ízektől, ezt garantálom!





Hozzávalók (4 személyre):
1 nagy evőkanál Tom Kha paszta
féle annyi thai piros curry paszta
1 evőkanál lime lé
1 evőkanál citrom lé
1 teáskanál kurkuma por
2 evőkanál halszósz
1 hüvelykujjnyi gyömbér
1 vöröshagyma, apróra vágva
2 fokhagyma, apróra vágva
1 evőkanál barna cukor
2 evőkanál növényi olaj
2,5 L víz
500 g csirkehús, kockákra vagy csíkokra vágva
500 ml kókusztej
Rizstészta
Szójabab/mungóbab csíra, a tálaláshoz
lime gerezd a tálaláshoz
Félbe vágott főtt tojás/omlett csíkok (1 tojás/adag)
frissen vágott korianderzöld a tálaláshoz

Opcionális hozzávalók:
Tofu kockák (olajba kisütve)
Pak Choi
Fafül, vagy Shitakee gomba (ha szárított, akkor legalább 2 órát áztatom!)
Sárgarépa csíkok

Eszközök:
5L lábas+fedő
3L lábas+fedő
Vágódeszka, konyhakés
tésztaszűrő
sajtreszelő
teflon serpenyő

Elkészítése:
1. A 3L lábost háromnegyedig töltöm vízzel és beáztatom a rizstésztát.
2. Miután előkészítettem a hozzávalókat, az 5L lábosba pár evőkanál olajat hevítek és megpirítom benne a vöröshagymát. A vége felé hozzákeverem a fokhagymát, majd felöntöm fél liter vízzel.
3. Hozzáadom a Tom Kha pasztát, a piros curry pasztát, a lime és citrom level, a halszószt, a kurkumát, a barna cukrot és végül belereszelem a gyömbért. Egy fakanállal csomómentesen kikeverem, majd hozzáteszek még 2 liter vizet.
4. Felforralom, de közbe hozzáteszem a csirkehúst is (+a gombát). Forrás után 5 percig, csendesen főzöm.
5. Közben a beáztatott rizstészta alatt felkapcsolom a hőfokot. (nagyjából ahogy eléri a víz a "gyöngyözést", kész a tészta! Közben néha kevergetni kell!) Leszűröm és hideg vízzel lehűtöm. Lecsepegtetem.
6. A tojásokat felverem és kevés olajon egy teflon serpenyőben "palacsintát" csinálok. (főtt tojást is készíthetsz!) Miután kisült, vágódeszkára teszem és felcsíkozom. Félreteszem.
(A felcsíkozott répát és pak choit is beleteszem és 1 percig főzöm még!)
7. Miután minden megpuhult a levesben, hozzáöntöm a kókusztejet. Lehúzom a tűzről!
8. Tálalás: rizstészta, leves, friss babcsíra, sült tojás csíkok és frissen vágott korianderzöld

Letölthető és nyomtatható verzió ITT!

Curry paszta (eredeti friss)
8 kis piros chili (kimagozva, felvágva)
1 közepes vöröshagyma, felkockázva
1 hüvelykujjnyi gyömbér, kis kockára vágva
1 hüvelykujjnyi galangal, kis kockákra vágva
1 hüvelykujjnyi kurkuma, kis kockákra vágva (vagy 1 evőkanál kurkuma por)
3 gerezd fokhagyma, felaprítva
1 kis fej vöröshagyma, felaprítva
4 szál citromnád (fehér része), vékony karikákra vágva
6 szem kesudió, megvágva
1 teáskanál pirospaprika
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál rákpaszta (belachan) (elhagyható)
citrom vagy lime gerezdek a tálaláshoz
+ Opcionális fűszerek (sok helyen ezek se maradnak ki!):
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt koriandermag

Az egészet egy késes robotgéppel, paszta sűrűségűre pépesítem. Ha kell olajjal lazítom! Egy serpenyőbe teszem és pár percig főzöm! Felhasználás után a maradékot a fagyasztóba téve, hosszú időre eltárolható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése