2019. augusztus 6., kedd

Thai Laksa

...Thaiföld, Malajzia, Szingapúr, Indonézia térségében és körülötte mindenhol fellelhető a Laksa, ami egy államonként, városonként és szakácsonként is eltérő laktató leves(egytálétel). A legkedveltebb és legelterjedtebb formája a rákos, tengeri herkentyűs. Ami nagyjából minden esetben kell: rizstészta, babcsíra, kókusztej, citromnád, galangal, kurkuma, gyömbér, fokhagyma, chili, tojás és korianderzöld. Sok sok utánanézéssel arra jutottam, hogy baromi nehéz autentikusan megfőzni ezt az ételt, mivel olyan friss összetevők kellenek hozzá, amik itthon nagyon nehezen beszerezhetőek. Autentikus elkészítésnél első lépésként friss piros curry pasztát készítenek, ehhez túl kényelmes ember vagyok és megelégszem az ázsiai boltból beszerzettel. Ettől függetlenül a recept ajánl leírom, hogyan készítsd, ha mégis belevágnál! Leginkább a Tom Kha leves ikertesójának hívnám! El fogod dobni az agyad az ízektől, ezt garantálom! A tengeri élőlényeket kihagytam, mindenkinek elérhető csirkével készült.


Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 nagy evőkanál Tom Kha paszta
  • fele annyi thai piros curry paszta
  • 1 evőkanál lime lé
  • 1 evőkanál citrom lé
  • 1 teáskanál kurkuma por
  • 2 evőkanál halszósz
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 fokhagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 2,5 L víz
  • 500 g csirkehús, kockákra vagy csíkokra vágva
  • 500 ml kókusztej
  • Rizstészta
  • Szójabab/mungóbab csíra, a tálaláshoz
  • lime gerezd a tálaláshoz
  • Félbe vágott főtt tojás/omlett csíkok (1 tojás/adag)
  • frissen vágott korianderzöld a tálaláshoz

Opcionális hozzávalók:
  • Tofu kockák (olajba kisütve)
  • Pak Choi
  • Fafül, vagy Shitakee gomba (ha szárított, akkor legalább 2 órát áztatom!)
  • Sárgarépa csíkok

Eszközök:

5 literes lábas+fedő
3 literes lábas+fedő
Vágódeszka, konyhakés
tésztaszűrő
sajtreszelő
teflon serpenyő


Elkészítése:


A 3 literes lábost háromnegyedig töltöm vízzel és beáztatom a rizstésztát.

Miután előkészítettem a hozzávalókat, az 5 literes lábosba pár evőkanál olajat hevítek és megpirítom benne a vöröshagymát. A vége felé hozzákeverem a fokhagymát, majd felöntöm fél liter vízzel.

Hozzáadom a Tom Kha pasztát, a piros curry pasztát, a lime és citrom levet, a halszószt, a kurkumát, a barna cukrot és végül belereszelem a gyömbért. Egy fakanállal csomómentesen kikeverem, majd hozzáteszek még 2 liter vizet.

Felforralom, és közben hozzáteszem a csirkehúst is (+a gombát). Forrás után 5 percig, csendesen főzöm.

A felcsíkozott répát és pak choit is beleteszem és 1 percig főzöm még.

Közben a beáztatott rizstészta alatt felkapcsolom a hőfokot. Néha keveregtem, hogy ne tapadjon össze, de nagyjából ahogy a víz a gyöngyözni kezd, már kész is van! Leszűröm és hideg vízzel lehűtöm. Lecsepegtetem.

A tojásokat felverem és kevés olajon egy teflon serpenyőben "palacsintát" sütök. (de főtt tojást is készíthetsz!) Miután kisült, vágódeszkára teszem és felcsíkozom. Félreteszem.

Miután minden megpuhult a levesben, hozzáöntöm a kókusztejet. Lehúzom a tűzről!

Tálalás: rizstészta, leves, friss babcsíra, sült tojás csíkok és frissen vágott korianderzöld




(eredeti friss) Curry paszta 
  • 8 kis piros chili (kimagozva, felvágva)
  • 1 közepes vöröshagyma, felkockázva
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér, kis kockára vágva
  • 1 hüvelykujjnyi galangal, kis kockákra vágva
  • 1 hüvelykujjnyi kurkuma, kis kockákra vágva (vagy 1 evőkanál kurkuma por)
  • 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 kis fej vöröshagyma, felaprítva
  • 4 szál citromnád (fehér része), vékony karikákra vágva
  • 6 szem kesudió, megvágva
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál rákpaszta (belachan) (elhagyható)
  • citrom vagy lime gerezdek a tálaláshoz
  • + Opcionális fűszerek (sok helyen ezek se maradnak ki!):
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag

Az egészet egy késes robotgéppel, paszta sűrűségűre pépesítem. Ha kell olajjal lazítom! Egy serpenyőbe teszem és pár percig főzöm! Felhasználás után a maradékot a fagyasztóba téve, hosszú ideig tárolható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése