2019. október 17., csütörtök

Karfi's BBQ Poutine


...Kanadai rakott sültkrumpli, kicsit másképp. Eredetileg a hasábburgonyára megszórják sajttal és Gravy szószt öntenek rá. Így köretként és önmagában is élvezetes csemege. Most egy kicsit továbbgondoltam és BBQ pulled porkkal, sok zöldséggel tuningoltam meg. A hasábburgonyát pedig Hasselback burgonyára cseréltem. Egyszerűen fantasztikus hétvégi kaja! Ezt neked is ki kell próbálni!


Hozzávalók (6-8 személyre):
1 konzerv vörösbab (vagy 300 g fagyasztott, amit előfőzünk!)
1 konzerv kukorica (vagy 300 g fagyasztott, amit előfőzünk!)
150 g sűrített paradicsom
3-4 dl BBQ szósz (a kedvenced)
800 g sertés karaj
1 nagy fej vöröshagyma, kockákra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
400 g cukkini, kockákra vágva
1 zöld kaliforniai paprika, kockákra vágva
2 evőkanál olíva olaj

Köret (Hasselback burgonya):
azonos méretű burgonyák (fejenként 1 db, vagy több pici)
frissen őrölt tarka bors

1 evőkanál olaj

Tálaláshoz:
reszelt fehér Cheddar sajt
újhagyma, vékony karikákra vágva
petrezselyemzöld
tejföl (opcionális)



Eszközök:
Magas falú tepsi+alufólia
Lapos tepsi+sütőpapír
3L lábas+fedő
Teflon serpenyő
Vágódeszka, konyhakés

Elkészítése:
A karajt sózom-borsozom és egy forró serpenyőbe, egy kevés olajon körbepirítom. Ezután egy tepsibe teszem és megkenem BBQ szósszal. Lefedem alufóliával, 1 dl vizet öntök alá és 140 fokos előmelegített sütőbe teszem 4 órára.
Közben a Hasselback burgonyához a krumpli alját egyenesre vágom (talpat vágok neki, hogy stabilan álljon!), majd sűrűn beirdalom. Egy lapos tepsire fektetett sütőpapírra teszem, majd sózom, borsozom és átforgatom egy pici olajban. A sütőbe, a hús fölé teszem, az utolsó egy órában!
Közben zöldségeket előkészítem és felkockázom.
Egy 3L lábosba olíva olajat hevítek és megpirítom benne a hagymát. Miután világosbarna lett megfuttatom a fokhagymát, majd hozzáteszem az átmosott kukorica és bab konzerveket, a kaliforniai paprikát és a cukkinit. Ízesítem sűrített paradicsommal, kb. 2 dl BBQ szósszal, sóval és frissen őrölt tarka borssal. Felöntöm annyi vízzel, amennyi épp ellepi! Fedő alatt 15 percig csendesen főzöm.
Miután letelt a 4 óra sütés, kiveszem a húst pihenni,de a burgonyákat bent hagyom. A sütőt felnyomom maxra és grillre kapcsolom. 15 percig sütöm még a burgonyákat.
A húst két villával rostjaira szedem és belekeverem a zöldséges raguba. A hús szaft egy részét is beleöntöm. Ha kell sóval és plusz BBQ szósszal ízesítem.
Tálaláskor egy mélytányérba teszem a sültburgonyát, rámerem a BBQ-s ragut. Megszórom reszelt Cheddar sajttal, újhagymával és petrezselyemzölddel.

Letölthető és nyomtatható verzió ITT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése