2019. november 18., hétfő

Részeges Csirke

...ezzel nem lehet mellé fogni! Gyerekkoromban ez volt az első olyan recept amit megtanultam szakácskönyvből és amire először igazán büszke voltam! Egyből az egyik kedvenc ételem lett! Ízig vérig magyar étel és veszélyesen finom, mivel abbahagyhatatlan. Most savanyított zöldparadicsommal és rizi-bizivel tálaltam.


Hozzávalók 2 személyre:

  • 500 g csirke felső comb filé (bőr nélkül)
  • fél csomag (100 g) húsos bacon, vagy füstölt szalonna, apró kockákra vágva
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 200 ml száraz fehér bor
  • 200 ml rizskrém / tejszín / 1 kis doboz alacsony zsírtartalmú tejföl
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • frissen őrölt tarka bors

Eszközök:

Nagy teflon serpenyő+fedő
Kis tepsi+sütőpapír
Vágódeszka, konyhakés, szűrőlapát, fakanál
Keverőtál


Elkészítése:


A combokat sózom, borsozom. 

Miután előkészítettem a többi alapanyagot is, fogok egy nagy teflon serpenyőt és közepes hőfokon ropogósra pirítom a bacont. Egy szűrőlapáttal kiveszem a pörcöt és a fennmaradó forró zsírban pirítom a csirkecombokat. Kiveszem egy tányérra, majd a forró serpenyőbe dobom az apróra vágott hagymát. Miután megpirult, hozzáteszem a fokhagymát, átfuttatom, majd pirospaprikával is meghintem. Elkeverem és felöntöm fehér borral, majd 1-2 percig forralom.

Ezután visszateszem a pörcöt és a csirkecombokat a serpenyőbe. Átforgatom, majd fedő alatt, alacsony hőfokon 25-30 percig párolom,.

Közben a tejfölt, egy pici vízzel és keményítővel kikeverem.

Miután megpuhult a hús, egy szűrőlapáttal kiveszem egy tányérra.

A fennmaradó szaftot, folyamatos kevergetés mellett a keményítős tejföllel besűrítem. (Ha túl sűrűre sikeredett, vizet teszek hozzá!)

A combokat óvatosan visszaforgatom és kész is!

TIPP: tálaláskor szórhatjuk frissen vágott petrezselyemzölddel!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése