2018. november 29., csütörtök

Friss Házi Sajt

...friss sajtot, oltás és kultúra nélkül elkészíteni a legegyszerűbb dolog a földkerekségen! A kulcs az ecet! A meleg tejbe öntve kicsapódik a fehérje, ami egy túrós állagra emlékeztet. Leszűrőd, kinyomkodod, ízesíted, kihűtöd és már eheted is! Nagyszerű krémtúró is készíthető belőle! Garantált siker ajándékként is! Kreatívan variálhatod az ízesítését, így szuper kiegészítő reggelikhez, vacsorákhoz. Könnyen függőjévé válhatsz és egyszer csak azt veszed észre, hogy minden héten sajtot csinálsz! Készítheted juh-, kecske-, vagy tehéntejből is! 1 liter kecsketejből nagyjából 160 g sajt lesz, míg tehéntejből 220 g. Érdemes zsírosabb tejből készíteni, hogy lágyabb legyen. Laktózmentes tejből is elkészítheted, így tejérzékenyek is fogyaszthatják! Használhatsz friss, pasztőrözött tejet, vagy ESL tejet is a hűtőpultból! Ordához hasonló sajtot fogsz kapni.


Hozzávalók:

  • 1 liter kecse,- juh-, vagy tehéntej
  • 1,5 dl almaecet (5-6%os)
  • 1 csapott teáskanál só
  • 25 g vaj, olvasztva
ízesítésként:
1 evőkanál frissen vágott zöldfűszer, vagy fokhagyma, lilahagyma, köménymag, pirított dió, szárított paradicsom, stb.


Eszközök:

Egy nagy lábas, amibe el tudsz helyezni egy kisebb lábast, vagy
mérőhengert + folpack
Sous vide rúd (vagy mag-, húshőmérő)
Szűrő + steril géz
Lyukacsos forma (pl. a boltban vásárolt koktélparadicsom doboza, vagy hosszában félbevágott 2dl-es műanyag pohár, kilyukasztva.)
Keverőtál/mélytányér
Sous vide rúd HELYETT:
Melegítsd fel a vizet. Egy hústűvel, hőmérővel folyamatosan ellenőrizd a hőfokot. 80 foknál lehúzhatod a tűzhelytől és készülhet a sajt. Fontos, hogy a tejjel együtt melegítsd a vizet.


Elkészítése:


A mérőhengerbe teszem a tejet és letakarom folpakkal, majd a nagyobbik lábosba helyezem. Vizet öntök közéjük és beleteszem a sous vide rudat. 79,5 fokra beállítom.

Miután elértem a hőfokot, 2 perc várakozás után hozzáöntöm az ecetet. Kiveszem a forró vízből és pár keverés után 10 percig állni hagyom.

Ezután a gézlappal kibélelem a szűrőt és beleöntöm az egészet. Hagyom állni, hogy kicsöpögjön. (kb. 10 perc) A fennmaradó túrós anyagot a gézlapon keresztül, nagyon óvatosan, gyengéden, a lehető legjobban kinyomkodom a kezeimmel.

Egy keverőtálba teszem. Ekkor sózom és ízesítem kedvem szerint. Hozzáteszem az olvasztott vajat is. Alaposan kikeverem és formába nyomkodom, majd letakarom folpakkal és egy éjszakára (de legalább 8 órára) a hűtőben pihentetem.

Ha friss krémtúrót csinálnál belőle, akkor keverj el 1-2 evőkanál tejfölt, vagy tejszínt. Nem kell formázni és pihentetni se. Azonnal fogyasztható, csak ízesíteni kell!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése