2013. február 26., kedd

Gyökérleves, Pirított Gesztenyével

...alulbecsült zellergumóból, fehér répából és burgonyából készül, amiből a végeredmény egy nagyszerű krémleves, ami egy borongós őszi naphoz illik. A fűszeres sült gesztenye igazán megbolondítja!


Hozzávalók (4 személyre):

  • 40 dkg zellergumó, kockákra vágva
  • 20 dkg petrezselyemgyökér(fehérrépa), kockákra vágva
  • 10 dkg burgonya, kockákra vágva
  • 1 db babérlevél
  • 2 db közepes vöröshagyma, kockákra vágva
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • 2 dl főzőtejszín (alacsony zsírtartalmú)
  • fél citrom leve
  • frissen őrölt tarka bors
  • 10 dkg hámozott gesztenye (fagyasztott), szeletekre vágva
  • 2 szál friss kakukkfű (vagy 2 púpos mokkáskanál szárított)
  • 2 evőkanál vaj/olíva olaj

Eszközök:

3l lábas+fedő
Botturmix
Teflon serpenyő
Vágódeszka, konyhakés


Elkészítése:

  1. Egy lábasba teszek 1 evőkanál vajat/olíva olajat és üvegesre pirítom a kocskákra vágott vöröshagymát.
  2. Hozzáteszem a zöldségeket és egy bögre forró vizet, majd fedő alatt, közepes hőfokon, kb. 10 percig párolom (ha szükséges egy pici vizet teszek még hozzá).
  3. Szintig felöntöm vízzel. Beleteszem a házi ételízesítőt, a babérlevelet, sót és borsot. Forrás után tartalékra teszem és fedő alatt puhára főzöm a zöldségeket.
  4. Közben a kiolvasztott gesztenyedarabokat szeletekre vágom. 1 evőkanál vajat/olíva olajat hevítek egy teflon serpenyőbe, majd rádobom a gesztenyét. Folyamatos kevergetés/forgatás mellett aranybarnára pirítom. Mikor kezd megbarnulni, hozzáteszem a kakukkfüvet. Félreteszem.
  5. Kiveszem a babérlevelet, majd fogok egy botturmixot és jó alaposan összeturmixolom a levest.
  6. Utána beleöntöm a tejszínt és a fél citrom levét, majd lehúzom a tűzről.
  7. A pirított gesztenye szeletekkel tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése