2013. október 9., szerda

Bakonyi Betyárgombóc


...egy magyaros fogás, unalmas hétköznapokra. Egyszerű megcsinálni és imádni való ragus étel, ami ráadásként csípős is! Igazán fickós étel!



Hozzávalók (2 személyre):
  • 50 dkg gomba, félkarikákra vágva
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 hegyes zöldpaprika (elhagyható!)
  • 1 paradicsom, kockákra vágva
  • frissen őrölt bors
  • fél kávéskanál őrölt kömény
  • 1 púpos teáskanál pirospaprika
  • 2 evőkanál kacsazsír / növényi olaj
  • 1 kis doboz tejföl (Laktózmentes)
  • fél csokor petrezselyem, apróra vágva
  • 1 evőkanál kukorica keményítő
Gombócokhoz:
  • 50 dkg darált pulykahús
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 csapott kávéskanál só
  • frissen őrölt bors
  • fél teáskanál őrölt kömény
  • 1 púpos teáskanál pirospaprika

Eszközök:
Magas falú teflon serpenyő+fedő
Vágódeszka, konyhakés
Keverőtál


Elkészítése:
  1. A húst jó alaposan összekeverem a piros paprikával, a köménnyel, a fokhagymával, a hagymával, a borssal és a sóval.
  2. Egy magas falú serpenyőbe hevítek két evőkanál zsiradékot, majd diónyi gombócokat formázok a masszából és beleteszem a húsgombócokat. Óvatosan megforgatva körbepirítom őket.
  3. Megszórom a vöröshagymával, egy-két percig pirítom. Hozzáadom a paradicsomot, paprikát és a gombát.
  4. Megszórom piros paprikával, köménnyel. Sózom-borsozom. Fedő alatt pár percig párolom.
  5. Amikor a gomba levet ereszt, kb. 2-3 dl vizet öntök rá. Az edényt néha megmozgatva kb. 10 percig főzöm.
  6. A tejfölbe csomómentesen elkeverem a kukorica keményítőt, majd a forró szaftól is hozzámerek, hogy hőkiegyenlítés megtörténjen és belekeverem a raguba, majd megszórom petrezselyemmel. Összekeverem és 1-2 perc alatt összefőzöm.

Letölthető és nyomtatható verzió ITT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése