2014. július 10., csütörtök

Isztambuli Köfte, Joghurtos Padlizsánsalátával

...egy isztambuli bácsitól lestem a köfte receptet. Nagyon imádom ezt a fűszeres húst, főleg ha grillen sült. Sajnos most csak a konyhában volt lehetőségem elkészíteni, de így is nagyszerű lett! A padlizsán saláta ismerős lehet török éttermekből. Nekem ez a kedvencem és ráadásul pofon egyszerű is.


Hozzávalók (2 személyre):

  • 500 g darált marhahús / bárány
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, nagyon apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, nagyon apróra vágva
  • 2 teáskanál piros paprika / chilipor (ha szereted a csípőset!)
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanál frissen aprított petrezselyem
  • 1 evőkanál frissen aprított korianderzöld
  • 1 db tojás
  • frissen őrölt tarka bors
Padlizsánsalátához:
  • 1 nagy darab padlizsán, kockákra vágva
  • 1 nagy doboz natúr joghurt
  • 1 nagy gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1 teáskanál pirospaprika / chilipor (ha szereted a csípőset!)
  • ~3 evőkanál extra szűz olíva olaj

Eszközök:

2 db keverőtál
Vágódeszka, konyhakés
Teflon serpenyő
Fokhagymanyomó
Tepsi+sütőpapír


Elkészítése:


A padlizsándarabokat ráfektetem egy sütőpapírral lefedett tepsire. Kicsit meglocsolom olíva olajjal. 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt megsütöm.

Közben a húst egy nagy tálban összekeverem a hagymával, a fokhagymával, a piros paprikával, az őrölt római köménnyel, a felaprított petrezselyemmel, korianderzölddel, a tojással, a sóval és borssal.

A joghurtot a fokhagymával elkeverem. A padlizsánt megvárom, míg kicsit kihűl, utána összekeverem a joghurttal. Beteszem a hűtőbe!

Kezemmel, kör, vagy henger alakúra formázom a húst. Ha tehetem grillen megsütöm a húsokat, de a konyhában egy serpenyőben és egy kis olíva olajon is elkészíthető. Középmagas hőfokon tökéletesen megsülnek. 

3 evőkanál olíva olajat összekeverek egy teáskanál piros paprikával és a lehűlt padlizsánsalátára csurgatom.

Frissen tálalom a húspogácsákat a lehűlt padlizsánsalátával. Ha van időm készítek hozzá friss, házi kenyérlepényeket!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése