2014. október 21., kedd

Házi Ételízesítő


Mindig egy dolog zavart leves készítésekor és ez az ételízesítő! Mivel vegyiparin tanultam középiskolában, rögeszmém, hogy minden élelmiszer hátoldalán lévő összetevőket elolvasom. Az ételízesítőknél egyszerű a helyzet. Nátrium glutamát, esetleg más sófélékkel és színezékkel van tele. Erről a "csodaszerről" később még írok nektek, hogy mindenki lássa, mit is eszünk meg nap, mint nap! Vegeta, vagy leveskocka, teljesen mindegy! Mindegyik tele van ízfokozókkal, színezékkel és adalékanyagokkal, hogy a félresikerült levest is finomnak érezzük. Évek óta hiszek a természetes alapanyagokba és kerülöm is a hasonló termékeket. Egyik nap találkoztam egy jó nevű gasztromagazinban ezzel a recepttel. Gyorsan felszabadultam a világhálóra és körbenéztem, ki-hogy csinálja. Végül az első verziót választottam, mivel ezt nyersen kell eltenni és akár 1 évig is eláll. Az üvegek fertőtlenítését ne felejtsük el! A legegyszerűbb, ha mindegyikbe teszünk egy-két ujjnyi vizet és betesszük a mikróba 15 percre. Végül kiöntjük belőle a vizet és egy kicsit várunk vele, hogy lehűljön az üveg. Ilyen pofon egyszerű az egész! Ehhez az ételízesítőhöz nem kell más, mint egy jó robotgép, ami finomra tudja darálni a zöldségeket. Első körben megpucoltam a zöldségeket és összevágtam, hogy könnyeben tudja ledarálni a robotgépem. Nekem sajnos csak kis méretű gépem van, így legalább 10 adagba tudtam leaprítani. Így végül egy nagy lábosba tettem a megdarált zöldségeket, majd jól összekevertem a sóval. Kiszedtem az üvegekbe úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Ennyi! Irány a spejz! Levesekhez, ragukhoz, egytálételekhez tökéletes ízesítő!


Hozzávalók:
  • 50 dkg sárgarépa
  • 25 dkg fehérrépa
  • 25 dkg karalábé
  • 25 dkg káposzta
  • 25 dkg karfiol
  • 25 dkg zellergumó
  • 25 dkg vöröshagyma
  • 25 dkg paradicsompaprika
  • 25 dkg zöldpaprika
  • fél csokor petrezselyem
  • fél csokor zellerzöld
  • fél csokor lestyán
  • 30 dkg só


Egy szombat délelőtti piacon, könnyedén beszerezheted az alapanyagokat. Ráadásul arányaiban sokkal olcsóbban jössz ki, mintha leveskockát, vagy más ételízesítőt használnál.
A maradék (zeller, karfiol) zöldségeket + egy kis répákkal, könnyed zöldséglevest készíthetünk a vasárnapi asztalra. A fennmaradt káposztát megdinsztelhetjük, hagy salátát csinálhatunk belőle. Várom a véleményeket, hogy kinek hogy sikerült!

Letölthető és nyomtatható verzió ITT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése