2015. május 5., kedd

Rizses Narancsos Csirke


...Narancsos csirkerizotto név is jól passzol hozzá. Mindegy is hogy hívjuk, a lényeg, hogy ez egy nagyon finom egytálétel. Bár már elmúlt a tél és nincs narancs szezon, nekem a frissítő íze ilyenkor hiányzik a legjobban. Ezt a könnyen elkészíthető ételt, minden ember meg tudja csinálni. Ha szereted a gyümölcsös főételeket, ezt nem szabad kihagynod !!!!! 



Hozzávalók (2-3 személyre):

  • 500 g csirkemell, kis kockákra vágva
  • fehérbors
  • 2+2 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál frissen aprított rozmaring
  • 2 narancs reszelt héja és leve (~2 dl)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 mokkáskanál cukor 
  • 300 g barna rizs

Eszközök:
Kis lábas+fedő
Szűrő
Narancs facsaró
Magas falú teflon serpenyő+fedő
Vágódeszka, konyhakés, szűrőlapát, fakanál


Elkészítése:
  1. Ha tehetem beáztatom a barna rizst, így könnyebben megpuhul. Átmosom és 3x annyi sós vízben puhára főzöm.
  2. Addig a husit lesózom és borsozom. Félreteszem pihenni.
  3. Egy magas falú serpenyőbe felhevítek 2 evőkanál extra szűz olíva olajat és aranybarnára sütöm a csirke darabokat. Kiveszem egy szűrő lapáttal és félreteszem.
  4. A felforrósított serpenyőbe ismét 2 evőkanál olajat öntök és megpirítom a hagymát. Hozzászórom a fokhagymát és fél perces kevergetés után hozzákeverem a sült húst. Ízestem a fehér borral, friss rozmaringgal, a narancsok héjával és levével (a facsaróban maradt gyümölcs velőt se hagyom ki!). Egy mokkáskanál cukrot is teszek hozzá.
  5. Forrás után, lefedve, alacsony hőfokon  kb. 15-20 percig párolom.
  6. Amint megpuhul a csirke, hozzákeverem a rizst és 1 perc alatt, kevergetve összehevítem.


Letölthető és nyomtatható verzió ITT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése