2016. május 9., hétfő

Vietnámi Pho, kacsahússal


...a legjobb!


Hozzávalók (4 személyre):
3-4 liter alapléhez:
  • 5 csillagánizs
  • 8 szegfűszeg
  • 1 szál fahéj
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 teáskanál édeskömény mag
  • 3 evőkanál halszósz
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • hüvelykujjnyi pucolt gyömbér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 egész kacsamell
4 nagy adag tálalásához:
  • 1 zöld citrom, négybe vágva
  • 1 csokor korianderzöld, apróra vágva
  • 2 piros chili paprika, apróra vágva (ízlés szerint)
  • 4 szál újhagyma, apróra vágva
  • 1-2 szál sárgarépa, zöldséghámozóval szalagokra formázva
  • 200 g mungóbab csíra
  • 200 g széles rizstészta
Sriracha chili szósz (opcionális)

Eszközök:
Kis serpenyő
5 literes lábas+fedő
Vágódeszka, konyhakés
Leveskosár / szűrő
Kis tálkák
Merőkanál
Zöldséghámozó

Elkészítése:

A fűszereket egy kis serpenyőben szárazon megpirítom, majd leveskosárba teszem. A házi ételízesítőt is mellé rakom. (Ha nincs leveskosarad, nem gond! Szórj mindent bele a levesbe, majd tálaláskor megszűröd!)



Egy 5 l-es lábast/ vagy ugyanazt a serpenyőt felhevítem és szárazon enyhén "feketére" sütöm a hagymát és a gyömbér 1-1 oldalát, így kapok majd füstös ízt a levesembe.

Felöntöm vízzel (legjobb a megmaradt húsleves!), majd beleteszem a kacsamellet is. Ízesítem még halszósszal (és ha szükséges sóval).

Forrás után az esetlegesen keletkezett habot leszedem, majd tartalék tűzön fél-háromnegyed órát csendesen főzöm. A fűszereket se hagyom ki!

Miután fedővel lefedtem a levesemet, a rizstésztát egy nagy keverőtálba teszem és hideg vizet öntök rá. 35-45 perc alatt megpuhul. Főzni nem kell!

Közben előkészítem a tálaláshoz szükséges hozzávalókat. Minden összetevőt egy-egy kis tálba teszem, hogy ízlés szerint mindenki annyit tehessen majd a levesébe, amennyit szeretne. (A megmaradt sárgarépa részeket beledobom a levesbe!)

Miután megfőtt a kacsahús, kiszedem egy vágódeszkára, leszedem a bőrét és a hús részét vékony szeletekre vágom.

Végül tálalok! (Ha kell, közvetlenül a tányérba szűröm a levest.)




Letölthető és nyomtatható verzió ITT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése