2016. június 21., kedd

Rosé Kacsamell, édesburgonya pürével, almás füge chutneyval és gyömbérrel pácolt retekkel


...Most hozok nektek több receptet egyben. Fantasztikus ünnepi étel egy kevés keleti hangulattal és egy egyszerű körettel. A füge chutneyt érdemes szezonban elkészíteni, hisz' több mint 1 évig eláll egy steril üvegben. Nemsokára kezdődik a szezon, úgyhogy idén is készítek. A pácolt retket előző este érdemes megcsinálni, mivel kell neki a pihenés. Sajnos nem kaptam koriander zöldet, de azzal az igazi!! Savanykás és friss íze hihetetlenül jó áll a kacsához.  Szerencsénkre egyszerű elkészíteni és nem mindennapi zöldség köret, tele vitalitással. Végül egyszerű édesburgonya pürét készítettem, illetve kevés klasszikus burgonyapürét. A recept ugyan az mindkét esetben. Rettentően jól mutatnak a tányéron és szépen kiegészítik egymást a burgonyák. A kacsa sütése a legrizikósabb, mivel nehéz eltalálni azt a tökéletes rózsaszínt. Valaki véresebben szereti, valaki viszont csak átsütve. Ehhez igazodva kell beállítanunk a sütést. Remélem sikerülni fog mindenkinek, mert észbontóan jó étel ez. Mivel előre el lehet készíteni a chutneyt és a retket, így csak a kacsa és a burgonyapürék maradnak hátra. Szerencsére ezek nem vesznek sok időt igénybe.


Gyömbérrel Pácolt Retek

Hozzávalók:
3 csomó hónapos retek
2 hüvelyujjnyi gyömbér
1 citrom (+ a reszelt héja fele)
1 evőkanál cukor 
1 csapott teáskanál só
1 evőkanál frissen vágott korinaderzöld

Elkészítése:
A gyömbért megpucolom és lereszelem egy tálba. Hozzáreszelem a fél citrom héját, majd hozzáteszem a cukrot, a citrom levét. Ízesítem sóval és felöntöm 1-2 dl vízzel, majd jó alaposan összekeverem. Beleforgatom a retek cikkeket és legalább 6 órára a hűtőbe teszem.
____________________________________________________________________

Almás Füge Chutney

Hozzávalók:
500 g pucolt alma, apróra vágva
1500 g fügéhez, nyolcadokra vágva
4 db lilahagyma, apróra vágva
300 g barna cukor
300 ml mézes alma ecet
4 citrom reszelt héja és leve
200 g mazsola
4 teáskanál őrölt mustármag
2 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűbors
Fél teáskanál őrölt szegfűszeg
2 teáskanál chilipehely (extra erőset használtam)
2 púpos teáskanál só
1 dl extra szűz olíva olaj

Elkészítése:
Ha valamelyik fűszert nem kapod őrölten, akkor először mozsárba törd össze!
Egy 5l-es lábosba felhevítem az olajat és megpirítom benne a hagymát.
Hozzáteszem a cukrot és a fűszereket, enyhe karamellt készítek belőle.
Hozzáadom a füge- és az alma darabokat, majd jól elkeverem. Hozzáreszelem a citrom héját és a levét is beleteszem.
Meglocsolom az almaecettel és hozzászórom a mazsolát. Körülbelül 5 percig forralom, hogy távozzanak a durva savak.
Ezután fedő alatt 1 óráig főzöm csendesen. Néha átkeverem. Végül egy botmixerrel darabosra pürésítem.
Kifőzött üvegekbe rakom és dunsztolom.
____________________________________________________________________

Édesburgonya püré

Hozzávalók:
1 kg édesburgonya
10 dkg margarin
1 dl növényi főzőkrém

frissen őrölt tarka bors

Elkészítése:
Megmosom és egy tepsire teszem az édesburgonyákat. 190 fokon 50 perc alatt megsütöm.
Miután kész, kiveszem hűlni. Megfosztom a héjától és egy mérőhengerbe teszem. Jó alaposan megsózom és frissem őrölt borssal ízesítem. Hozzáteszem a tejszínt és a felkockázott vajat. Botmixerrel pürésítem. Tálalás előtt visszamelegítem!

____________________________________________________________________

Rozé Kacsamell

Hozzávalók (4 személyre):
2 teljes kacsamell

frissen őrölt bors
1-2 evőkanál növényi olaj

Elkészítése:
A kacsamellek bőr részét óvatosan beirdalom. Sózom-borsozom, majd beteszem a hűtőbe pihenni. (minimum 1 órára)
Egy teflon serpenyőben felhevítek egy evőkanál olajat és a bőrös felével beleteszem a kacsamellet. Középmagas hőfokon barnára sütöm. Ezután megforgatom és magas hőfokon a másik oldalát is megsütöm. A sütési idő függ a hús nagyságától. A bőrös oldala kb. 4-8 perc, a másik oldala kb. 2-5 perc.
Kiteszem egy vágódeszkára és pár perc pihentetés után ferdén felszeletelem.

Letölthető és nyomtatható verzió ITT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése