2016. június 21., kedd

Rozé Kacsamell, Édesburgonya és Buronya Püré, Gyömbérrel pácolt Retek és Almás-Füge Chutney

...Most hozok nektek több receptet egyben. Fantasztikus ünnepi étel egy kevés keleti hangulattal és egy egyszerű körettel. A füge chutneyt érdemes szezonban elkészíteni, hisz' több mint 1 évig eláll egy steril üvegben. Nemsokára kezdődik a szezon, úgyhogy idén is készítek. A pácolt retket előző este érdemes megcsinálni, mivel kell neki a pihenés. Sajnos nem kaptam koriander zöldet, de azzal az igazi!! Savanykás és friss íze hihetetlenül jó áll a kacsához.  Szerencsénkre egyszerű elkészíteni és nem mindennapi zöldség köret, tele vitalitással. Végül egyszerű édesburgonya pürét készítettem, illetve kevés klasszikus burgonyapürét. A recept ugyan az mindkét esetben. Rettentően jól mutatnak a tányéron és szépen kiegészítik egymást a burgonyák. A kacsa sütése a legrizikósabb, mivel nehéz eltalálni azt a tökéletes rózsaszínt. Valaki véresebben szereti, valaki viszont csak átsütve. Ehhez igazodva kell beállítanunk a sütést. Remélem sikerülni fog mindenkinek, mert észbontóan jó étel ez. Mivel előre el lehet készíteni a chutneyt és a retket, így csak a kacsa és a burgonyapürék maradnak hátra. Szerencsére ezek nem vesznek sok időt igénybe.


Gyömbérrel pácolt Retek


Hozzávalók:

  • 3 csomó hónapos retek
  • 2 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 1 citrom (+ a reszelt héja fele)
  • 1 evőkanál cukor 
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 evőkanál frissen vágott korinaderzöld

Elkészítése:

A gyömbért megpucolom és lereszelem egy tálba. Hozzáreszelem a fél citrom héját, majd hozzáteszem a cukrot, a citrom levét.
Ízesítem sóval és felöntöm 1-2 dl vízzel, majd jó alaposan összekeverem.
Beleforgatom a retek cikkeket és legalább 6 órára a hűtőbe teszem.
____________________________________________________________________

Almás Füge Chutney


Hozzávalók:

  • 250 g pucolt alma, apróra vágva
  • 750 g fügéhez, nyolcadokra vágva
  • 2 db lilahagyma, apróra vágva
  • 150 g barna cukor
  • 150 ml mézes alma ecet
  • 2 citrom reszelt héja és leve
  • 100 g mazsola
  • 2 teáskanál őrölt mustármag
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • fél teáskanál őrölt szegfűbors
  • negyed teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál chilipehely (extra erőset használtam, ízlés szerint lehet több)
  • fél dl extra szűz olíva olaj

Elkészítése:

(Ha valamelyik fűszert nem kapod őrölten, akkor először mozsárba törd össze!)
Egy nagy lábosba felhevítem az olajat és megpirítom benne a hagymát.
Hozzáteszem a cukrot és a fűszereket, enyhe karamellt készítek belőle.
Hozzáadom a füge- és az alma darabokat, majd jól elkeverem. Hozzáreszelem a citrom héját és a levét is beleteszem.
Meglocsolom az almaecettel és hozzászórom a mazsolát. Körülbelül 5 percig forralom, hogy távozzanak a durva savak.
Ezután fedő alatt 1 óráig főzöm csendesen. Néha átkeverem. Végül egy botmixerrel darabosra pürésítem.
Kifőzött üvegekbe rakom és dunsztolom.
____________________________________________________________________

Édesburgonya Püré


Hozzávalók:

  • 1 kg édesburgonya/burgonya
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl növényi főzőkrém/tejszín
  • frissen őrölt tarka bors

Elkészítése:

Megmosom és egy tepsire teszem az édesburgonyákat. 190 fokon 50 perc alatt megsütöm.
Miután kész, kiveszem hűlni.
Megfosztom a héjától és egy mérőhengerbe teszem. Jó alaposan megsózom és frissem őrölt borssal ízesítem.
Hozzáteszem a tejszínt/főzőkrémet és a felkockázott vajat. Botmixerrel pürésítem.
Tálalás előtt visszamelegítem!
(selymesebb állag eléréséhez egy fém szűrőn át kell passzírozni.)
____________________________________________________________________

Rozé Kacsamell


Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 teljes kacsamell
  • frissen őrölt tarkabors
  • 1-2 evőkanál növényi olaj

Elkészítése:

A kacsamellek bőr részét óvatosan beirdalom. Sózom-borsozom, majd beteszem a hűtőbe pihenni. (minimum 1 órára)
Egy teflon serpenyőben felhevítek egy-két evőkanál olajat és a bőrös felével beleteszem a kacsamellet. Középmagas hőfokon barnára sütöm. Ezután megforgatom és magas hőfokon a másik oldalát is megsütöm. A sütési idő függ a hús nagyságától. A bőrös oldala kb. 4-8 perc, a másik oldala kb. 2-5 perc.
Kiteszem egy vágódeszkára és pár perc pihentetés után ferdén felszeletelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése