2016. október 12., szerda

Chili con carne


...Igazi mexikói, nem az a tipikus magyar csilis bab! Semmi köze egymáshoz, ezért éreztem úgy, hogy megmutatom nektek, milyen egy igazi dél amerikai kaja. Pofon egyszerű elkészíteni, köretként tepsiben sült édesburgonyát kínáltam. Persze normális burgonyával, vagy friss kenyérrel is fantasztikus. Kicsit csípős és fantasztikusan finom! 


1 kg darált marha húshoz:
  • 1 fej hagyma, felkockázva
  • 3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • 3 cayenne chili, kimagozva és vékonyra szeletelve
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika 
  • 1 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 1 szál fahéj
  • kevés bourbon whisky / vörös bor / rum
  • 1 db darabolt paradicsom konzerv
  • 1 db vörösbab konzerv
  • 1 kis sűrített paradicsom konzerv
  • 25 g étcsokoládé
  • fél csokor korianderzöld
alaplé

őrölt fekete bors

köret  - egészben sült édes burgonya (smashed potato)
tálalás - tejföl (Laktózmentes)
            - pár korianderzöld levél
            - savanyított lila hagyma

Savanyított hagymához:
  • 1 nagy fej lila hagyma, vékony szeletekre vágva
  • 1 teáskanál só
  • 2-3 evőkanál ecet (fehérbor, vagy alma)

Elkészítése:
  • A burgonyákat megmosom és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, majd 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül (mérettől függően) 45 perc alatt megsütöm.
  • A zöldségeket előkészítem. A lila hagymát lesózom és ráöntöm az ecetet. 10 percenként átkeverem.
  • Egy magas falú serpenyőt fogok, majd olíva olajat hevítek és megfuttatom benne a hagymát. Miután enyhén megpirult, hozzáteszem a fokhagymát és a friss chilit. Fél percig kevergetem, majd  megszórom füstölt és sima őrölt pirospaprikával, végül római köménnyel. Fél percig kevergetem, majd hozzáadom a korianderzöldet, a fahéj rudat és a darálthúst. Fehéredésig kevergetem, majd hozzáadom a darabolt paradicsomot, a sűrített paradicsomot és az étcsokoládét is. Sózom-borsozom, kevés whiskyt és annyi alaplevet öntök alá, amivel kellő szaftot kapok. Forrás után, fedő alatt legalább 45 percig csendesen főzöm. Néha átkeverem. Az utolsó 5-10 percnél hozzáöntöm a bab konzervet, amit előtte lecsöpögtettem és átmostam.
  • Végül a megsült burgonyába keresztet vágok és a kés lapjával szétnyomom. Rákanalazom a babos ragut. Ezután egy kis tejfölt teszek a tetejére és savanyított hagymát halmozok rá. Pár korianderlevéllel díszítem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése