2016. november 4., péntek

Flatbread - Steak tippek, Tatár beefsteak, Padlizsánkrém

...Egy nagyszerű és gyors kenyérlepény recept, amihez most 3 különféle feltét receptet mutatok. Elárulom a tökéletes steak készítés fortélyait. Végül két kedvencem is helyet kap. A családi recept alapján készült padlizsánkrém és a nagy favoritomat a klasszikus tatár beefsteak. 



Flatbread (10-12 db):

  • 500 g liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 csapott evőkanál só
  • 500 g natúr joghurt
  • liszt a szóráshoz

A lisztet elkeverem a sóval és a sütőporral.

Ezután hozzáteszem a joghurtot és egynemű, de ragacsos tésztává gyúrom.

Bőven lisztezett felületre borítom és 8-10 dkg-os gombócokat mérek ki.

Sodrófával laposra nyújtom és középmagas hőfokon egy teflonos palacsinta sütőbe, mindkét felét megsütöm. (Vigyázz mert hamar megég!)


STEAK

Miből készítsük?
Bélszín, Hátszín, Rib-eye, Rostélyos, Fehérpecsenye, Porterhouse/T-bone

A lényege, hogy jó minőségű húst szerezzünk be. Ez az alapja, nem vitás! Van, hogy elég érett húst kapunk a hentestől. Ekkor már süthetjük is otthon. Mindenképp kérdezzük meg a hentest, hogy mit ajánl! Amennyibe friss húst kapunk, érdemes legalább pár napig bő olajba, sóba és borsba érlelni, úgy, hogy teljesen elfedje. Másik módszer, hogy a beolajozott és fűszerezett hús légmentesen, folpakkba csomagolom és így érlelem. Akár több mint 1 hétig is eláll, mindkét módszerrel. Ekkor kedvünk szerint más fűszerekkel is pácolhatjuk, de nem fontos, mivel gyakran mártással kínálják. A másik lehetőség hogy a szeleteket lesózzuk és borsozzuk (esetleg mással fűszerezzük), majd a felületüket olajjal bedörzsöljük és folpakkba, légmentesen becsomagoljuk. Így érleljük 1-2 napig. Ekkor is hihetetlen omlós húst kapunk. Az érlelés ideje függ a hús minőségétől, az állat korától és hús fajtától. Ezért nehéz megmondani, hogy mennyi ideig is kell pácolni a húst.
Legáltalánosabb, hogy a steaket csak sózzák és borsozzák, majd a mártása teszi igazán élvezetessé. Az alábbi képen láthatjuk, hogyan kell megvizsgálni a steaket, hogy kiderüljön, mennyire sült át. Számomra a Medium Rare és a Medium a legkedvesebb. Steaket sütni a legegyszerűbb dolog, csak jó hús kell hozzá! Attól függően, hogy mennyire szeretnéd átsütne, állítsuk be a hőfokot a grillserpenyőbe.
Ha véresen szereted, nagyon fel kell hevíteni, ha átsütve, akkor középmagas hőfokon kell. Sose tegyünk sok szeletet a serpenyőbe! Hagyjuk, hogy kényelmesen elférjenek és még mi is hozzá férjünk a szafthoz, hogy locsolgathassuk. Sokan sütés után beteszik a sütőbe pár percre.

Alaptörvények:
  1. Pácold/érleld a húst!
  2. A hús sütés előtt szoba hőmérsékletű legyen!
  3. A sütéshez 50% tiszta vajat és 50% növényi olajat használjunk! (Hevíítésnél várjuk meg, hogy a vaj víztartalma elforrjon. Ez kb. 1 perc. Ha ezt nem várjuk meg, előfordulhat, hogy nem pirítani fogjuk a húst, hanem elkezd párolódni.)
  4. A hús mindegyik oldalát le kell pirítani! Még a széleit is, ha magas a hússzelet!
  5. A sütőzsírral locsolgassuk!
  6. A húst sütés után 5-10 percig pihentetni kell!

Tatár beefsteak

  • 250 g bélszín
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1 teáskanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál pirospaprika (lehetőleg füstölt)
  • 1 evőkanál Worchester szósz
  • negyed vöröshagyma
  • 1 teáskanál erős pista (elhagyható)
  • 1-2 tojás sárgája
  • fél teáskanál fekete bors
  • fél teáskanál só

A húst és a negyed hagymát felkockázom és egy késes robotgépbe teszem. (A feketeövesek késsel vágják pépessé a húst, a hagymát pedig nagyon apróra vágják!)

Hozzáteszem a mustárt, a paradicsom sűrítményt, a fűszerpaprikát, a Worchester szószt, az erős pistát, a tojás sárgáját, majd rendesen megborsozom és csipet szóval ízesítem. Jó alaposan összedarálom. 

Fogyasztás előtt legalább 1 órát állni hagyom a hűtőben. Ha kell utólag ízesítem még.


Padlizsánkrém

  • 1 nagy padlizsán (~500 g)
  • frissen őrölt tarka bors
  • 200 g ömlesztett sajt (Laktózmentes)
  • 2-3 evőkanál majonéz
  • fél evőkanál mustár
  • 1 közepes gerezd fokhagyma

A padlizsánt félbe vágom. Tányérra teszem és megsózom és borsozom. Mikrohullámú sütőbe teszem 15 percig. Egy mérőhengerbe teszem a majonézt, a mustárt, az ömlesztett sajtot és a fokhagymát. Miután kész a padlizsán, megvárom még kézmeleg lesz. Egy evőkanál segítségével kiszedem a padlizsán húsát és a mérőhengerbe teszem. A héját kidobom. Az egészet jó alaposan összeturmixolom, ha kell ízesítem még sóval, vagy borssal.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése