2016. november 28., hétfő

Yellow Chili Chowder

...A chowder egy angol-amerikai étel, ami a leves és a ragu közt helyezkedik el, aminek a leve krémes. Eredete a 16. század Angliáig vezethető vissza. Eleinte halas ragu volt, amit a franciák is hamar megismertek. Rá 250 évvel az angol és francia tengerészek vitték Amerikába. New Englandi Massachusetts-ben kezdett elterjedni és hamar minden család hétköznapi ételévé vált. Mára sok verzió alakult ki. A legelterjedtebbek a rákos és a halas verzión túl, a kukoricás, a burgonyás. További tucatnyi húsos-zöldséges variációt készítenek. Mi magyarok már régóta ismerjük igazából. Ilyen egy rendes gulyásleves és a babgulyás is. Laktató egytálételeket nem kell bemutatni nekünk. Ettől függetlenül érdemes kis változatosságot vinni az életbe és kipróbálni. Ez a saját verzióm, amiben egy csepp mexikói hangulat is felfedezhető. Gastrochili aktuális sárga chili szószát használom kiinduló pontnak. A bennük fellelhető sárga chilik nem csak bitang erősek, de gyümölcsös illatuk fantasztikus ízesítők levesekhez. Vigyázz, mert veszélyesen finom étel lesz! Jól variálható ez az ételkülönlegesség, így te is könnyen megalkothatod a saját kedvencedet. 


Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • 1 db kukorica konzerv
  • fél csirkemell (250-300 g), kis kockákra vágva
  • 1 db vöröshagyma, kockákra vágva
  • negyed zellergumó, kockákra vágva
  • 1 db közepes krumpli, kockákra vágva
  • 6 dl tej (Laktózmentes, vagy magtej)
  • 3 dl víz
  • 1 teáskanál házi ételízesítő
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 csapott mokkáskanálnyi őrölt fehér bors
  • fél csapott mokkáskanálnyi Sárga chiliszósz
  • 3 szál újhagyma, felaprítva
  • frissen aprított korianderzöld
  • lime gerezdek

Eszközök:

3l-es lábas+fedő
Botturmix
Vágódeszka, konyhakés


Elkészítése:


Egy lábasba felmelegítem az olíva olajat és megfuttatom benne a csirkemell kockákat. Miután fehéredésig pirítottam, kiveszem egy szűrőlapáttal és a fennmaradó zsiradékhoz dobom a hagymát.

Pár percig kevergetem, majd hozzáteszem a krumplit és a zellert. Felöntöm a tejjel és hozzáteszek 3 dl vizet is. Ízesítem sóval, házi ételízesítő, kakukkfűvel és fehér borssal. Forrás után tartalékra teszem és kb. 15-20 perc alatt puhára főzöm. Ezután turmixolom.

Hozzákeverem a csirkét és a kukoricát. Ízesítem sárga chiliszósszal.

5 percig főzöm még.

Végül lehúzom a tűzről és elkeverem benne a friss korianderzöldet.
(vagy frissen tálalom a felkarikázott újhagymával és lime gerezddel.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése