2017. április 13., csütörtök

Teriyaki Wok


...a Teriyaki ízvilágát pár egyszerű dolog jellemzi, amit semmiképp nem hagyhatunk ki. Ilyen a fokhagyma, a gyömbér, a szójaszósz, a mirin és a sake. Ezek az összetevők alkotják ennek a japán étel gerincét. Ezek után csak annyit kell kitalálni, hogy milyen zöldségeket választunk és milyen tésztával. Klasszikusan Soba tésztával készítik, de én jobban szeretem a vietnámi rizstésztát. Így hát azzal készítettem. Ez egy olyan étel, aminél sose méregettem a húst és a zöldségek súlyát. Mindenből vettem egy kicsit, amihez épp kedvem volt és ennyi. Ezt szeretem igazán a wokos ételekben. Kedved szerint variálhatod!



Hozzávalók:
6 evőkanál szójaszósz
6 evőkanál sake
6 evőkanál mirin
1 evőkanál cukor
2 ujjnyi vastag, frissen reszelt gyömbér
4 nagy gerezd, frissen reszelt fokhagyma

apróra vágott újhagyma a tálaláshoz

Rizs tészta, vagy Soba tészta
Csirkemell, csíkokra vágva
Friss chili, apróra vágva (opcionális)
Növényi olaj

Opcionális zöldségek:
Répa, julienre vágva
Kína kel, vagy Pak Choi, csíkokra vágva
Kaliforniai paprika, csíkokra vágva
Spenót levelek
Mungóbab csíra
Bambuszrügy (konzerv)
Hagyma szeletek
Bébi kukorica
Zöldbab (hosszú fajta, előfőzve)
Gomba, szeletelve

Eszközök:
Vágódeszka, konyhakés, mélytányérok, keverőtálak
Wok

Elkészítése:
Egy keverőtálba reszelem a gyömbért és a fokhagymát. Hozzáteszem a szójaszószt, a mirint, a saket és a cukrot. Alaposan kikeverem. Félreteszem.
A zöldségeket megpucolom, felvágom és külön tálba teszem őket.
A csirkehúst is feldarabolom, majd enyhén megsózom.
A wokba 1 evőkanál növényi olajat hevítek és megpirítom benne külön-külön a zöldségeket. A legmagasabb hőfokon pirítom, közben egy csipet sóval ízesítem. Addig ismétlem, míg mindegyik zöldséget elő nem pirítom. (Nem kell előpirítani pl. a spenótot, a bambuszrügyet és a babcsírát sem!)
A csirkemell darabokat is kisütöm. Elsőre vizet fog engedni, de megvárom míg a víz elpárolog, után pirulni fog! Félreteszem.
Közben egy nagy keverőtálba vizet öntök és beáztatom a rizstésztát. Kb. 30 perc alatt felpuhul, majd leszűröm. (Ha Soba tésztát használsz, akkor főzd elő!)

 (előpirított hagyma, sárgarépa, kaliforniai paprika, csirkemell és spenót)

Felhevítek 1 evőkanál olajat a wokba, majd egy marék tésztát rádobok. Dobálva sütöm 1 percig, majd hozzámérek 5-10 evőkanál teriyaki szószt, attól függően, hogy mekkora a mennyiség. Kedvem szerint hozzáteszek a zöldségekből és a húsból. Chili pehellyel ízesítem. Pár percig sütöm! Frissen kínálom és megszórom újhagymával!
FONTOS, hogy ne tedd tele a wokot, mert nem fog tudni pirulni az étel. Inkább több adagot készíts! Ez a befejező része 5-10 perc csupán.

Letölthető és nyomtatható verzió ITT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése