2017. április 13., csütörtök

Teriyaki Wok

...a Teriyaki ízvilágát pár egyszerű dolog jellemzi, amit semmiképp nem hagyhatunk ki. Ilyen a fokhagyma, a gyömbér, a szójaszósz, a mirin és a sake. Ezek az összetevők alkotják ennek a japán étel gerincét. Ezek után csak annyit kell kitalálni, hogy milyen zöldségeket választunk és milyen tésztával. Klasszikusan Soba tésztával készítik, de én jobban szeretem a vietnámi rizstésztát. Így hát azzal készítettem. Ez egy olyan étel, aminél sose méregettem a húst és a zöldségek súlyát. Mindenből vettem egy kicsit, amihez épp kedvem volt és ennyi. Ezt szeretem igazán a wokos ételekben. Kedved szerint variálhatod!


Hozzávalók:

  • 6 evőkanál szójaszósz
  • 6 evőkanál sake
  • 6 evőkanál mirin
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 ujjnyi vastag, frissen reszelt gyömbér
  • 4 nagy gerezd, frissen reszelt fokhagyma
  • apróra vágott újhagyma a tálaláshoz
  • Rizs tészta, vagy Soba tészta
  • Csirkemell, csíkokra vágva
  • Friss chili, apróra vágva (opcionális)
  • Növényi olaj

Opcionális zöldségek:
  • Répa, julienre vágva
  • Kína kel, vagy Pak Choi, csíkokra vágva
  • Kaliforniai paprika, csíkokra vágva
  • Spenót levelek
  • Mungóbab csíra
  • Bambuszrügy (konzerv)
  • Hagyma szeletek
  • Bébi kukorica
  • Zöldbab (hosszú fajta, előfőzve)
  • Gomba, szeletelve

Eszközök:

Vágódeszka, konyhakés, mélytányérok, keverőtálak
Wok


Elkészítése:


Egy keverőtálba reszelem a gyömbért és a fokhagymát. Hozzáteszem a szójaszószt, a mirint, a saket és a cukrot. Alaposan kikeverem. Félreteszem.

A zöldségeket megpucolom, felvágom és külön tálba teszem őket.

A csirkehúst is feldarabolom, majd enyhén meglocsolom szójaszósszal.

A wokba 1 evőkanál növényi olajat hevítek és megpirítom benne külön-külön a zöldségeket. A legmagasabb hőfokon pirítom, közben egy csipet sóval ízesítem a végén. (Nem kell előpirítani pl. a spenótot, a bambuszrügyet és a babcsírát sem!)

A csirkemell darabokat is magas hőfokon kisütöm. Félreteszem.

Közben egy nagy keverőtálba vizet öntök és beáztatom a rizstésztát. Kb. 30 perc alatt felpuhul, majd leszűröm. (Ha Soba tésztát használsz, akkor főzd meg! Főzés után hideg vízzel mosd át, vagy azonnal pirítsd meg a többi hozzávalóval!)

 (előpirított hagyma, sárgarépa, kaliforniai paprika, csirkemell és spenót)

Felhevítek 1 evőkanál olajat a wokba, majd egy marék tésztát rádobok. Dobálva sütöm 1 percig, majd hozzámérek 5-10 evőkanál teriyaki szószt, attól függően, hogy mekkora a mennyiség. Kedvem szerint hozzáteszek a zöldségekből és a húsból. Chili pehellyel ízesítem (opcionális). Pár percig sütöm! Ez körülbelül 5-10 perc.

Frissen kínálom és megszórom újhagymával! 

FONTOS, hogy ne tedd tele a wokot, mert nem fog tudni pirulni az étel. Inkább több adagot készíts!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése