2017. május 31., szerda

Flamand Marha, Hasselback Burgonyával és Grillezett Spárgával

...Carbonnade, azaz a flamand tokány az eredeti recept. Ez a saját verzióm, amit mondanom se kell, hogy egyszerűbb és finomabb. Ennek az ételnek a lelke a jó minőségű sör. Eredetileg marhából készítik, de vaddisznóból, vagy más vadból még jobb! Bármilyen vörös hússal megpróbálhatod! A burgonya egy egyszerű tepsiben sült verzió, ami nagyon jó mutat a tányéron és ropogós a külseje. Nagyon jó választás, bármilyen szaftos ételhez. Így már csak valami zöldséget kellett kitaláljak mellé. Így készítettem egy egyszerű grillezett spárgát, mivel épp szezonja van és nagy kedvencem! Ezt a fantasztikus szaftos ételt még bográcsba a haverokkal is elkészítheted, ha már unod a klasszikus magyar bográcsételeket, akkor ez a te ételed! Próbáld ki! Nem fogod megbánni! :)


Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kg marhahús, szeletekre vágva
  • fehérliszt
  • 3-6 evőkanál növényi olaj
  • 100 g vaj
  • 3 db vöröshagyma, apróra vágva
  • 100 g füstölt szalonna, apróra vágva
  • 3 db Blonde Leffe 0,33 sör
  • 3 evőkanál dijoni mustár
  • 3 db nagy babérlevél
  • 2 csapott teáskanál kakukkfű (vagy pár szál friss)
  • frissen őrölt fekete bors
  • 2-3 csapott teáskanál só
  • 1-3 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál fehérbor ecet
  • 4-8 db azonos méretű, piros héjú burgonya
  • 500 g zöld spárga

Eszközök:

Magas falú teflon serpenyő+fedő
Vágódeszka, konyhakés
Botmixer
Tepsi, sütőpapír


Elkészítése:


Egy mélytányérba teszek egy adag lisztet, sót és borsot, majd megforgatom benne a felszeletelt marhát.

Egy magas falú teflon serpenyőbe felhevítek 1-2 evőkanálnyi olajat és több részletben megpirítom a szeleteket. Az olajat mindig pótlom alatta! Ha kész, félreteszem. (Ha nagyon sok feketeség maradt a serpenyő aljában, egy-két papírtörlővel töröld ki!)

A fennmaradó zsiradékban dobom a vajat és megpirítom a hagymát és szalonnát. 

Miután megpirult, hozzáadom a babérleveleket, a kakukkfüvet, az ecetet és a cukrot, majd felöntöm a sörrel. 3-5 percig forralom, majd visszateszem a húsokat és fedő alatt, alacsony hőmérsékleten puhára párolom. (Mivel sose nézem ilyenkor az időt, nehéz megmondani, hogy mennyi idő alatt puhul meg. Függ az állat életkorától és hogy melyik részét használtam! Másfél óra alatt puhára főtt körülbelül, de ez lehet akár kétszer ennyi idő is, ha öreg állatból készíted.)

Miközben fő a marha, elkészítem a burgonyákat. A sütőt 220 fokra, alul-felül sütési módra kapcsolom és előmelegítem. A burgonyákat megmosom, nem pucolom! Talpat vágok nekik, majd sűrűn beirdalom, de nem vágom végig! Ráhelyezem a sütőpapírral bélelt tepsire. Meglocsolom olajjal, megszórom sóval és frissen őrölt borssal. Kezemmel átdörzsölöm! 1 órán át sütöm! A végén tűpróbával ellenőrzöm, hogy teljesen megpuhult e!

A spárgák végét levágom, vagy kezemmel letördelem, majd megmosom. Egy felhevített grillserpenyőbe 1-2 evőkanál olajat öntök. Beleteszem a spárgákat és sózom, majd borsozom. Maximális hőfokon sütöm, közben egyesével forgatom. Sütés közben egy darab alufóliát teszek a serpenyő tetejére, ezzel gyorsítva a spárga puhulását!

Ha már puha a hús, kiveszem egy tálba. A megmaradt szaftot egy botmixerrel simára turmixolom. (Ha savanykás, teszek bele egy kis cukrot és a sósságát is ellenőrzöm!) Visszateszem a hússzeleteket a mártásba és tálalom!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése