...ez a klasszikus étel bearanyozza a hétvégéd! A tészta hagyományos, a töltelék újkeletű és krémes! Ha egyszer megtanulod ezt a receptet, bármilyen pitét meg fogsz tudni csinálni! Itt az ideje, hogy elkápráztass mindenkit!
Hozzávalók (20 cm átmérőjű sütőformához):
tésztához:
- 300 g liszt
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 2 tojás sárgája (+ 1 a kenéshez)
- 1 csipet só
töltelékhez:
- 450-500 g fagyasztott erdei gyümölcs keverék
- 5 csapott evőkanál porcukor
- 1 nagy evőkanál útifűmaghéj
- 1 nagy evőkanál fehér rizsliszt
- 1 teáskanál rum aroma
- fél teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 csipet só
Eszközök:
20 cm-es pite forma (pl. szilikon)
Sajtreszelő
Keverőtálak (2 db)
Tollecset
Elkészítése:
A fagyasztott erdei gyümölcs keveréket kiolvasztom. Hozzákeverem a többi alapanyagot és félreteszem.
A tésztához egy keverőtálat veszek elő. Kimérem bele a lisztet és a cukrot. Egy csöpp sót teszek hozzá és elkeverem. A HIDEG vajat egy sajtreszelőn "nagylyukú" részén hozzáreszelem a lisztkeverékhez. Hozzáteszek 2 db tojás sárgáját és óvatosan egyneművé gyúrom, ügyelve rá, hogy hidege maradjon a tészta! 1 órát hűtőben pihentetem!
Előmelegítem a sütőt 200 fokra (alul-felül sütési módon).
Ezután a tészta felét kiveszem és egy 20 cm-es pite forma aljába egyenletesen lenyomkodom, szélére peremet csinálok! Egy villával megszurkálom az alját és 10-13 perc alatt barnásra sütöm. Ha a szélei beestek egy villával visszaegyengetem.
Beleöntöm az erdei gyümölcs keverékemet, majd elegyengetem.
A maradék tésztából közben azonos vastagságú "kígyókat" sodrok és rácsot fonok a pite tetejére. (Megcsinálhatod úgy, hogy kinyújtod a tésztát és egyenlő szélességű csíkokat vágsz.) A végén egy hosszabb "kígyót" csinálok, majd körbe, a peremére helyezem. Kézzel, ha kell kissé lenyomkodom és ellenőrzöm, hogy szabályos e. (Segítség lentebb a videóban!)
Felvert tojással kenem meg a tetejét és a sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm.
Miután kész, kézmelegre hűtöm és csak ezután veszem ki a formából és szeletelem!
TIPP: Ha nem akarsz bajlódni a rács elkészítésével, két másik módja is van!
Az egyik, amikor a tésztát a tetejére reszeled, "nagylyukú" reszelőn, majd elegyengeted.
A másik, amikor kinyújtod kör alakúra és ráteszed a tetejére. a feleslegeket levágod.
Mindkét esetben, villával szurkod meg a tetejét!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése