2017. augusztus 16., szerda

Pizza alaprecept


...az otthon készült pizza sose olyan jó, mint a pizzériákban. Ez azért van, mert az otthoni sütők nem képesek akkora hőt leadni. A helyzethez igazodva megalkottam a legjobb otthoni vékony tésztás pizzát! Ropogós, de nem száraz! Sok kísérlet után született meg ez a verzió, ami magasan leverte elődeit! Az én verzióban nem mozzarellát használok, hanem parmezános sajtkeveréket. Így sokkal ízesebb lesz a pizza! Ha kell egy jó pizzatészta recept, akkor megtaláltad!


Hozzávalók:
3 tepsi pizzához:
500 g Pizzaliszt BL00
12 g szárított élesztő (egy csomag)
2 csapott teáskanál só
1 csapott teáskanál cukor
ezeket elkeverni
275 ml langyos víz
25 ml extra szűz olíva olaj

Pizzaszósz:
250 g sűrített paradicsom (20%-os)
2 csapott teáskanál szárított bazsalikom (vagy friss, apróra vágva)
kb. 1 evőkanál extra szűz olíva olaj
1 csapott teáskanál só

Mindent alaposan kikeverek, ha túl sűrű, egy kis vizet teszek hozzá. 1 órát pihentetem!

Feltétek:
Reszelt sajt (általában trappista) + darált parmezán, 3:1 arányba legalább!
Sonka - konzerv kukorica
Feketeerdő sonka és rukkola
Tonhal konzerv - vékonyan szelt citrom karika

Eszközök:
Keverőtál, mérőhenger
Tepsi+sütőpapír
Nyújtófa+ ahol nyújtom a pizzát
Nagy vágódeszka
Sajtreszelő, tálak, konzervnyitó
Pizzavágó

Egy nagy keverőtálba öntöm a lisztet, majd hozzáteszem a szárított élesztőt, a sót, a cukrot, majd alaposan elkeverem. Hozzáöntöm a vizet és az olíva olajat, majd alaposan kidolgozom a tésztát.
Lefedem egy konyharuhával és duplájára kelesztem. (TIPP: Ha elektromos sütőd van, tekerd fel minimumra, csak annyira, hogy elinduljon. Ez kb. 40 fok lehet, de nem légkeverésesen, csupán sima sütésen, így gyorsabban megkel a tészta!) Ezután újragyúrom és ismét kelesztem.
A sütőt maxra tekerem (alul-felül sütési módon)!
3 felé szedem és az egyik cipót, lisztezett felületen kinyújtom akkorára kb., amekkora a tepsim.
A tepsire sütőpapírt fektetek, majd belehelyezem a tésztát és kezemmel elegyengetem.
Megkenem a pizzaszósszal és megszórom a sajt keverékkel, majd ráteszem a többi feltétet.
Bedugom a forró tepsibe és aranybarnára sütöm. Miután kész a sütőpapírral együtt egy vágódeszkára csúsztatom. Fogok egy másik sütőpapírt és készítem is a következő pizzát!


Letölthető és nyomtatható verzió ITT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése