2018. január 29., hétfő

PigY Burger - Pikáns Whisky-s BBQ Szósszal, Majonézes Jégcsapretek Salátával és Kukorica Ropogóssal

...nincs is jobb egy saját ihletésű, otthoni burgernél! Most elhoztam nektek a legújabb agyszüleményemet! Ehhez mindent könnyedén be lehet szerezni és bombasztikus a végeredmény! Ebben a receptben nem csak egy burger van, hanem az egyik legjobb BBQ szósz is, ami nagy kedvencem lett hirtelen. A kukorica ropogósok pedig páratlan kísérője ennek az ételnek, de bármilyen főfogás nagyszerű kiegészítője lehet! Az amerikai coleslaw salátát mindenki ismeri, de egy kicsit leegyszerűsítettem, így nem káposztával csináltam, hanem jégcsapretekkel és répával. Nagyon jól passzolt a burgerbe! Próbáld ki te is ezt a fantasztikus sertésburger receptet!


Hozzávalók (4 személyre):


Whisky-s BBQ szószhoz:
  • 150 ml ketchup
  • 100 ml whisky (bourbon)
  • 100 ml almaecet
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál Shiracha szósz (chili szósz)
  • 1 evőkanál Worchestershire szósz
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt korainadermag
  • 1 teáskanál füstölt pirospaprika

Burgerhez:
  • 4 zsemle
  • 12 szelet bacone
  • 600 g darált sertéshús
  • pár salátalevél, vékony csíkokra vágva
  • 4 szelet sajt
  • frissen őrölt tarka bors

Kukorica ropogóshoz:
  • 150 g kukorica (konzerv)
  • 1 szál újhagyma, apróra vágva
  • 1 tojás
  • 100 g rizsliszt
  • 100 ml víz
  • fél tk. sütőpor
  • 1 teáskanál szárított petrezselyemzöld
  • bors
  • olaj a sütéshez

Majonézes retek salátához:
  • Fél jégcsapretek, vastag lyukú reszelőn, lereszelve
  • 1 sárgarépa, vastag lyukú reszelőn, lereszelve
  • (retek:répa, 1,5:1)
  • fél fej vöröshagyma, vékony csíkokra vágva
  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 tk mustár
  • tarka bors
  • csipet cukor


Eszközök:

Keverőtálak
Teflon serpenyő
Kis méretű lábos
Vágódeszka, konyhakés
Sajtreszelő


Elkészítése:


A BBQ szószhoz egy lábosba mérem a hozzávalókat és fél órán át főzöm. Félrehúzom, majd steril üvegbe öntöm.

A retek salátához előveszek egy keverőtálat. Kimérem a tejfölt, a mustárt és a majonézt. Sóval, borssal és egy csipet cukorral ízesítem, majd alaposan kikeverem.

A hagymát, vékony félkarikákra vágom és a szószhoz teszem. A tálba gyalulom a répát és a jégcsapretket, majd kikeverem és hűtőbe teszem.

A kukorica ropogóshoz egy másik keverőtálba kimérem a kukoricát, majd hozzámérem a rizslisztet is. Hozzáteszek egy tojást, 100 ml vizet, sót, borsot, apróra vágott újhagymát, sütőport és szárított petrezselymet. Alaposan kikeverem.

Forró, bő olajat hevítek, majd nedves kézzel könnyedén gombócokat formázok és óvatosan belehelyezem a lábasba. Pár perc alatt kisülnek!

Egy serpenyőbe, közepes hőfokon ropogósra sütöm a bacone szeleteket. Félreteszem.
4 szelet sajtot vágok, majd ezt is félreteszem.

Miután elkészült a saláta, a BBQ szósz, a kisült bacone és előkészítettem mindent, foglalkozok a hamburgerhússal. A darált húst megsózom és megborsozom, majd jól átgyúrom. A keverékből 4 egyenlő gombócot formálok. Kezemmel lapos, kör alakú hamburger pogácsát csinálok. (kicsit nagyobbat, mint amekkora a zsemle).

Egy teflon serpenyőbe 1-2 evőkanál olajat hevítek és kisütöm a húsokat. Miután megforgatom, ráteszem a sajtot és úgy sütöm tovább. (egy alufólia darabot teszek a serpenyőre, így nem fröcsköl és könnyebben átsül a hús)

Miközben sülnek, félbevágom a zsemléket és pirítós sütőben, picit megpirítom.

Az alját és a tetejét is megkenem BBQ szósszal. Az aljára kerül a hamburgerhús, rá a bacone, majd még egy kis BBQ szósz. Aztán a reteksaláta. Mellé kínálom a kukoricaropogósokat és hozzá BBQ szószt és majonézt is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése