2018. április 17., kedd

Tavaszi tekercs


..a világ legjobb vendégvárója és vacsora ötlete. Elég gyorsan megvan, így nem kel órákat a konyhába tölteni. Sok variáns létezik. Ez nekem a befutó, mert könnyedén beszerezhető hozzá az alapanyagok. Lehet még dúsítani gombával, cukkinivel, vagy amihez kedved van. Vietnámban a legelterjedtebb a rizslapos verzió. Nagyon barátságos alapanyag, mivel kevés áztatás után már lehet is fogyasztani. Nem igényel sütést-főzést. Aki szereti a ropogós tavaszi tekercset, az nyugodtan kisütheti bő olajban. Fantasztikus lesz. Én kihagyom a sütést, így spórolva rengeteg kalóriát.



Hozzávalók:
  • rizslapok
  • 3 db hüvelykujjnyi gyömbér (50-60 g megpucolva), reszelve
  • 4 nagy gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • 3 sárgarépa, nagylyukú reszelőn lereszelve (~200-250 g)
  • 200-250 g kínai kel, vékonyra szeletelve
  • 1 doboz mungóbabcsíra (200 g)
  • 4 szál újhagyma, apróra vágva
  • 250 g csirkemell, darálva
  • pár evőkanál növényi olaj
  • Sötét szójaszósz
  • Édes chili szósz

Eszközök:
Wok
Magas falú tepsi
Vágódeszka, konyhakés, fakanál, tálak



Elkészítése:
  1. A wokba olajat hevítek és megpirítom a darált húst. Ezután hozzáteszem az összes zöldséget. Fokhagymát, kínai kelt, babcsírát, répát, újhagymát és végül hozzáreszelem gyömbért is. Ízesítem sóval. 15 percig a legmagasabb hőfokon sütöm. Ezután kézmelegre hűtöm.
  2. Egy magas falú tepsibe hideg vizet öntök. Beleteszek 1 db rizslapot és kb. 30 másodpercig áztatom, míg hajlékonnyá nem válik. (nem kell megvárni, míg teljesen lágy lesz! Miután kivetted, puhulni fog még!) Közben néha megmozgatom és ellenőrzöm, a keménységét. Félúton hozzáteszek még egy lapot, hogy elkezdjen ázni. Így folyamatosan tudom majd készíteni a tekercseket. 
  3. Egy lapos tányérra kiveszem az áztatott lapot és 1 evőkanálnyi töltetéket kanalazok a közepére, majd összehajtogatom. Vigyázz, mert könnyen összetapadnak! Azonnal fogyaszthatjuk szójaszósszal, vagy édes chili szósszal!
(így hajtogasd!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése