2018. május 8., kedd

Kínai csípős-savanyú leves


...minta a kínai büfékben, csak ez milliószor ízesebb és illatosabb! Pofon egyszerű elkészíteni és tele van vitalitással! Ha megkóstolod, soha többé nem fogsz a büfékben ilyet kérni! Mindenkinek ajánlom aki szereti a keleti ízeket !!!! Én mostanság teljesen rákaptam! :D


Hozzávalók (6-8 főre):
  • 30 g szárított fafül gomba, bő vízben kiáztatva
  • 230-250 g sárgarépa
  • 130-150 g angolzeller, vagy gumó (helyette káposzta)
  • 2 hüvelykujjnyi méretű. friss gyömbér
  • 250 g csirkemell
  • 140-150 g lében eltett, vagy konzerv bambuszrügy
  • 2-2,5 l alaplé
  • 1 dl sötét szójaszósz
  • 1 dl rizsecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. ázsiai chiliszósz (Sriracha szósz)
  • 1 teáskanál cukor
  • 10 teáskanál étkezési keményítő 1 dl vízben elkeverve
  • 2 tojás, felverve

Eszközök:
5 l-es lábas
Vágódeszka, konyhakés
Gyalu

Elkészítése:
Előkészítem az alapanyagokat! A répát és a gyömbért megpucoltam, előveszem a gyalut. A legvékonyabb csíkú betéttel legyalulom a répát, a zellert és a gyömbért. A bambuszrügy, ha lapokra van szeletelve, tovább vágom vékony csíkokra! A csirkemellet apró kockákra vágom! A kiáztatott fafülgombát, szintén nagyon vékony csíkokra vágom!

Egy 5l-es lábosba kimérem az alaplevet. Ízesítem szójaszósszal, rizsecettel, fokhagymával, chili szósszal és cukorral.

Felforralom, közben hozzáteszem a gombát és a csirkemellet. Forrástól számított 5-7 percig főzöm csendesen. Ezután jöhetnek a többi zöldségek! Újraforralom és a levesbe keverem a keményítős vizet. 2 perc forralás után hozzákeverem a felvert tojást és félrehúzom!

TIPP: Ha sűrűbbre szeretnéd, nincs más dolgod, mint újból kikeverni a keményítőt a vízzel és több részletbe a levesbe elkeverve 1 percig főzd, míg meg nem kapod a kívánt állagot!

Letölthető és nyomtathó verzió ITT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése