2018. június 11., hétfő

Huevos Rancheros


...Egy szép szombat reggel nincs is jobb dolog, mint egy lehengerlő reggeli csinálni! Ez a mexikói étel fantasztikus választás! Több variánsa létezik! Most elhoztam nektek az én kedvencemet! A lenti recept felét használtam, mivel kis serpenyőm van ehhez. Ha vannak egyszemélyes sütő tálaid akkor nyertél! Abban mutat a legjobban ez az étel! Duplázhatsz a hétvégén! A lenti mennyiségekből előkészített az alapanyagból a felét félreteheted a hűtőbe! Így 1-2 nap múlva 10 perc alatt meg tudod csinálni újra ezt a fantasztikus ételt! A konzerv hozzávalókat, a fűszerekkel elkeverve elteheted és a sült burgonya, paprikát is könnyedén el tudod tárolni, a felaprított petrezselyemmel együtt!


Hozzávalók (4 személyre):
400 g-os darabolt paradicsom konzerv
400 g-os vörösbab konzerv
kb. 2 dl víz
100 g felkarikázott chorizo
1-2 evőkanál extra szűz olíva olaj
150-160 g burgonya (2 kis darab), 2-3 mm vastagra felkockázva
1 db piros kaliforniai paprika
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 csapott teáskanál pirospaprika
fél teáskanál őrölt cayenne chili (elhagyható)
4 tojás
pár szem koktélparadicsom félbe vágva (elhagyható)
frissen őrölt fekete bors

frissen aprított petrezselyemzöld

4 db pirított tortilla lap

Eszközök:
Sütőbe helyezhető teflon serpenyő (2 személyes serpenyő: 22 cm átmérőjű)
Palacsintasütő
Tepsi+sütőpapír
Konyhakés, vágódeszka, fakanál
Konzervnyitó, zöldséghámozó

Elkészítése:
  1. Előmelegítem a sütőt (grill sütő módban) 240 fokra.
  2. A kaliforniai paprikát megmosom és egy tepsire téve, beteszem a sütőbe. Addig sütöm míg fekete nem lesz a teteje, ekkor megforgatom és a másik oldalát is feketére sütöm. (Kb. 15-20 perc összesen). Kiveszem, majd félreteszem hűlni!
  3. Addig előkészítem a többi hozzávalókat! A hagymát és a fokhagymát apróra vágom, a babot átmosom folyó csapvízzel, a burgonyát meghámozom, felvágom, végül összevágom a petrezselyemzöldet.
  4. A kézmeleg paprikát meghámozom, majd vékony csíkokra vágom!
  5. 1-2 evőkanál olajat hevítek a serpenyőben és középmagas hőfokon, aranybarnára pirítom a burgonyát. Félreteszem.
  6. A fennmaradó zsiradékban megpirítom a hagymát, vége felé a hozzáteszem a fokhagymát is. Beleöntöm a babot és a darabolt paradicsomot. Hozzáöntök 1-2 dl vizet és ízesítem sóval, frissen őrölt borssal, pirospaprikával és cayenne chilivel. 2-3 percen át erősen forralom és folyamatosan kevergetem. Amikor kellően sűrű lett, hozzákeverem a sült burgonyát és a csíkozott sült paprikát. Lekapcsolom, majd 4 kis mélyedést csinálok a fakanállal. beleütöm a tojásokat, a maradék helyre belenyomom kicsit a félbevágott koktélparadicsomokat és 5-10 percig a forró sütőbe teszem! (240 fok, grill fokozaton!) Addig kell sütni, míg a tojás sárgájának a teteje egy picit megfehéredik!
  7. Miután kivettem, chorizo szeleteket nyomokodok bele, majd megszórom petrezselyemzölddel. Ízlés szerint sózom-borsozom a tojásokat.
  8. Forró, száraz palacsintasütőbe megpirítom a torilla lapokat!
  9. Tálald közvetlenül a serpenyőből, egy kis fakanállal és a ropogós torillaval, vagy halmozd egy torilla lap közepére!
TIPP: elkészítheted serrano sonkával is!



1 megjegyzés: