2018. július 19., csütörtök

Székelykáposzta

...télen-nyáron-akármikor! Az egyik legjobb magyar étel! Íme az én variációm! Semmi extra, csak a háztáji! 


Története:

Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.
(Forrás: Magyar Elek. Az Ínyesmester nagy szakácskönyve. Budapest: Gondolat, 129. o. 1991)

Hozzávalók (4-6 személyre):

  • 700 g friss, csont nélküli sertés karaj, 2x2cm-es kockákra vágva
  • 100 g házi, füstölt szalonna, apróra vágva
  • 1000 g savanyú káposzta, megvágva, átmosva
  • 2 vöröshagyma, apróra vágva
  • 150 g sűrített paradicsom (20-22%-os)
  • 1 nagy evőkanál édes pirospaprika
  • 1 csapott teáskanálnyi őrölt köménymag
  • 1 csapott teáskanálnyi őrölt fekete bors
  • 3 db babérlevél
SEMMI SÓ!!

Tálaláshoz: tejföl & csípős pirospaprika

Eszközök:

Magas falú teflon serpenyő+fedő
Szűrő, vágódeszka, konyhakés


Elkészítése:


Apróra vágom a vöröshagymát, félreteszem. 2x2 cm-es kockákra vágom a sertéshúst, félreteszem. A savanyúkáposztát szűrőbe teszem és 1x átmosom. Vágódeszkára teszem és 3 részre vágom. A házi szalonnát apró kockákra vágom

A szalonnát zsírjára sütöm, majd hozzáteszem a hagymát. 1-2 perc pirítás után melléteszem a sertéshúst. Fehéredésig kevergetem. Végül ízesítem őrölt fekete borssal, őrölt köménymaggal,  pirospaprikával és babérlevéllel.  Rendesen átforgatom, majd hozzáteszem a sűrített paradicsomot, a savanyú káposztát és annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Miután felforrt, tartalékon, fedő alatt egy-másfél órán át párolom. Közben párszor átkeverem.

Tálaláskor tejfölt és csípős pirospaprikát kínálok hozzá. Köretként friss kenyér, vagy kifli dukál!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése