2018. szeptember 2., vasárnap

Japán Ramen


Japánban ez az étel rendkívül közkedvelt. Sokféleképpen készítik. Kicsit olyan mint nálunk a palacsinta. Nagyjából 437400 fajtája létezik. Ennél az ételnél fontos a jó alaplé, mert a ramen elkészítése pár perc csak. Érdemes előtte egy egyszerű csont/húslevest csinálni. (A belefőtt zöldségekből finom kroketteket készíthetünk.)
Az alapléhez tetszőlegesen tehetünk bele opcionálisan zöldségeket, bár nem kell mindegyiket használnod, csupán ezek a legelterjedtebb összetevői ennek a levesnek. Kedved szerint variálhatod! Ami szinte minden ramenben feltűnik: tojás, sült hús, tészta és némi zöldség. Én most csak fafülgombát, babcsírát, bambuszrügyet és sárgarépát használtam. Egyszerű, illatos és laktató egytálétel, tele vitalitással! Ezt neked is ki kell próbálnod!



Hozzávalók (4 személyre):
Az alaplé:
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ugyanannyi gyömbér
  • 2,5 liter víz
  • marha csont, vagy más aprólék (pl.: pulyka nyak, szárny, sertés csont)
  • 2 szál újhagyma, vékony karikákra vágva a tálaláshoz
  • 1-2 chili paprika, apróra vágva a tálaláshoz
  • 8 evőkanál szójaszósz
  • 4 evőkanál mirin
  • 2 evőkanál pirított szezámmagolaj
  • 1 evőkanál rizsecet
Feltétek 4 főre:
  • 4 nagy csipet bébi spenót levél (opcionális)
  • 4 nagy csipet, vékony csíkokra vágott kínai kel / káposzta (opcionális)
  • 4 nagy csipet, csíkokra vágott bambuszrügy (konzerv) (opcionális)
  • 4 nagy csipet mungóbab csíra (opcionális)
  • 20 g szárított shiitake gomba / fafül gomba, 2 órára beáztatva, majd feldarabolva (opcionális)
  • 1-2 sárgarépa, vékony csíkokra gyalulva. vagy julienre vágva (opcionális)
  • 4 tojás+csipet só
  • 4 felső csirkecomb filé/mell filé+gyömbérpor-só
  • pár evőkanál növényi olaj
  • Soba tészta 
Eszközök:
1 szűrő+lábas a tészta főzéséhez
1 lábos+fedő, a leveshez (+kis lábas)
Teflon serpenyő
Vágódeszka, konyhakés, gyalu, húslapát, tányérok

Elkészítése:
  1. Először a vizet felteszem és hozzáteszem a csontokat, a pucolt gyömbért (félbe vágva) és a fokhagymákat (egészben). Forrás után tartalékon 1 órát főzöm, fedő alatt. Az idő leteltével ízesítem szójaszósszal, mirinnel, rizsecettel és a szezámmagolajjal.
  2. Közben feldogozom azokat az opcionális zöldségeket, amiket szeretnék a levesbe. A gombát beáztatom. (akár előző nap is megtehetjük!) A sárgarépát finom csíkokra gyalulom. A kínai kelből pár levelet fogok és vékony csíkokra vágom. A chili paprikát is apróra felvágom. Mindent külön-külön félreteszek.
  3. A csirkefiléket sózom és megszórom gyömbérporral. Kevés olajon kisütöm, majd vágódeszkán vékony csíkokra vágom. Félreteszem!
  4. Kitörlöm a serpenyőt pár papírtörlőkendővel és 1-2 evőkanál olajat öntök bele. A tojásokat felverem egy csipet sóval és beleöntöm a felét. Tojáspalacsintát készítek. 1x megforgatom. Pár pillanat alatt megsül, majd megcsinálom még1x a másik feléből. Miután kihűlt, óvatosan hengerré formázom és felcsíkozom, félreteszem.
  5. Sós, lobogó vízben megfőzöm a soba tésztát. Miután megpuhult, leszűröm, majd hideg folyóvízben teljesen lehűtöm. Félreteszem, lecsepegtettem!
  6. Ha leves elkészült és mindent előkészítettem, kezdődhet a tálalás! (Ha az egész leves el fog fogyni, akkor a leveses lábasba készítem!) Ha nem, akkor fogok egy kis lábast és belemerek pár evőkanál levest. Hozzáteszem a gombát elsőként és 15 percig főzőm. Ezután jöhet a többi zöldség (kivéve a babcsírát és a spenótot!), majd 1 perces főzés. A tálamba teszem a kifőtt tésztát. Belemerem a levest, a zöldségekkel együtt. Ráhelyezem a tojás csíkokat és a felcsíkozott csirkét, majd a tetejére szórom a friss chilit és a felkarikázott újhagymát!

Letölthető és nyomtatható verzió ITT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése