2018. szeptember 19., szerda

Tom Kha Gai


...avagy a Thai kókusztejes csirkeleves! Bitang gyorsan megvan és a világ legfinomabb levese! Alapjáratban egy gombás-csirkeleves, hagymával és kókusztejjel, de kicsit felturbóztam természetesen! Egy köröd tuti lesz az ázsiai boltba, de ha egyszer megveszed az alábbi fűszereket, nagyon sokszor fogsz tudni ilyen levest készíteni! Tartós termékek ezek, így nem kell aggódnod, hogy rád romlik! Friss, édes, pikáns ízekkel játszik ez a leves. Függőséget is kialakíthat! :D Lejjebb megtaláljátok, hogy melyik Tom Kha pasztát keressétek! Ez a paszta tartalmazza a leves alapfűszereit: galanga gyökeret, lime levelet és citromfüvet. Más fajta nem igazán jó, mivel változnak az összetételük, ezért is írom le az eredeti fűszereket, amivel kiválthatod a Tom Kha pasztát! Lejjebb megtalálod majd! Igazi különlegesség, amiben nem fogsz csalódni! Én legutóbb (ami a képen is látható) nem laska gombát használtam, hanem fafülgombát és shiitake gombát. Mellette sárgarépát és bambuszrügyet főztem bele. Végül széles rizstésztával tálaltam!


Hozzávalók:
alap hozzávalók:
500 g csirkemell, felkockázva
500 g laska gomba, kockákra vágva
1 nagy vöröshagyma, felkockázva
(Opcionális zöldségeket lásd lejjebb!)

2 l vízhez:
minimum 1 evőkanál chiliszósz (Sriracha szósz)
4 evőkanál tamarind paszta
5 evőkanál halszósz
2 lime facsart leve (2-4 evőkanál lime lé)
3 csapott evőkanál nád/pálmacukor
1 evőkanál Tom Kha paszta (lásd lejjebb!)

2x400 ml kókusztej
1 csokor korianderzöld, apróra vágva
50 g/fő rizstészta (elhagyható)

Eszközök:
5l-es lábas+ fedő
Vágódeszka, konyhakés, merőkanál
vízforraló, tésztaszűrő, keverőtál

Elkészítése:
1.   Előkészítem az alapanyagokat!
2.   A lábasba kimérem a vizet. Hozzámérem a chiliszószt, a tamarind pasztát, a halszószt, a citromlevet, a Tom Kha pasztát és a cukrot. Felforralom, majd hozzáteszem a gombát és a csirkemellet. 10 percig gyöngyözve főzöm.
3.   Ezután a hagymát és az opcionális zöldségeket is beleteszem. Újraforralom és csendesen 5-10 percig főzöm.
4.   Miután minden megpuhult beleöntöm a kókusztejet és félrehúzom! Frissen vágott koriandert keverek el a levesbe+ tálaláskor frissel is megszórom!

Rizstészta: 1 órára hideg vízbe áztatom, majd leszűröm és forró vízzel leöntöm. Addig várok, míg megpuhul, utanána azonnal fogyasztható! Érdemes a megfőtt, forró tésztát hideg vízzel lehűteni!

TIPP: Tom Kha paszta egy fűszerkeverék, amit azért használok, mert az eredeti friss fűszereket nagyon nehéz beszerezni. Ha igazi autentikus vonalat választanál, akkor az alábbi fűszerekkel helyettesítheted a pasztát. Már a főzés elején tedd hozzá! Ezeket a tálalás előtt érdemes kivenni, mivel nem ehetőek. Kellemetlen ráharapni.
2 db hüvelykujjnyi, pucolt Galanga gyökér, bevagdosva
10 db kaffir lime levél
3-4 szál citromfű/citromnád, megtörve


Opcionálisan az alábbi zöldségekkel dúsíthatod:
Zöldbab
Mungóbab csíra
Bambuszrügy szeletek
Paradicsom, kockákra vágva
Szárított Shitake gomba, vagy Fafülgomba, beáztatva majd félbe vágva
Pak Choi, felkockázva
Sárgarépa, gyufára vágva

Letölthető és nyomtatható verzió ITT!

1 megjegyzés: