2019. február 25., hétfő

Sós pite - Bolognai és Spenótos-juhsajtos

...elhoztam nektek egy szuperjó, "majdnem paleo" pizzatészta szerű receptet, két klasszikus töltelékkel....mini pite formában zárva! Sokfajta paleo tésztareceptet próbáltam és arra jutottam, hogyha egy kis pizzaliszttel készítem, sokkal jobb állaga lesz a tésztának, így könnyebb dolgozni vele és élvezhetőbb a végeredmény! Csupán egy mini pite készítő formára lesz szükséged! (lejjebb az eszközöknél megtalálod!) Ha nincs, marad a régi forma!


Hozzávalók:

Tésztához (10 db):
  • 1,5 dl magtej, vagy tehéntej
  • 1,5 dl langyos víz
  • 20 g friss élesztő
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 púpos teáskanál útifűmaghéj
  • 200 g kukoricaliszt
  • 100 g hajdinaliszt
  • 130 g pizzaliszt
  • 2 evőkanál extra szűz olíva olaj

Bolognaihoz (10 db):
  • 50 g házi, füstölt szalonna, apró kockákra vágva
  • 1 kis fej hagyma, apróra vágva
  • 1 szál angolzeller (80-100 g)
  • 1 sárgarépa (80-100g)
  • 400 g darált marhahús
  • 500 ml passzírozott paradicsom
  • 1 dl száraz vörösbor
  • frissen őrölt bors
  • frissen őrölt szerecsendió

Spenótoshoz (5 db):
  • 450 g fagyasztott spenótlevél (kiolvasztva)
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • friss petrezselyemzöld, apróra vágva
  • 100 g lágy juhsajt
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál extra szűz olíva olaj

  • Grana Padano / Parmezán sajt
  • 1 egész tojás
  • Sütőpapír

Eszközök:

Magas falú serpenyő+fedő
Keverőtál
Teflon serpenyő+fedő
Konyhai robotgép
Sajtreszelő
Vágódeszka, konyhakés, fakanalak
Nyújtófa
Mini pite forma (nekem ilyesmi van!)
Tepsi+sütőpapír
Ecset+kis keverőtál


Elkészítése:


Bolognai
A szalonnát miután apróra vágtam, beleteszem egy magas falú teflon serpenyőbe és közepes hőfokon zsírjára sütöm. Néha megkeverem. A sült szalonna mellé teszem a hagymát és a zöldségeket, aranybarnára pirítom.


Közben a megpucolt sárgarépát az angol zellerrel és fokhagymával együtt felkarikázom és egy késes robotgépbe teszem. Összeaprítom.


A lepirult hagymához teszem a darált marhát és fehéredésig pirítom. Utána hozzáadom a répás keveréket és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem. 1 perc után felöntöm a borral és az alaplével. 2 perc forralás után hozzáteszem a passzírozott paradicsomot. Miután elkevertem, tartalékon, fedő alatt párolom másfél órát. Közben gyakran átkeverem. Miután kész, kézmelegre hűtöm!



Spenótos-juhsajtos
Egy serpenyőbe öntöm az olíva olajat és hozzáteszem a kiolvasztott spenótot, a fokhagymát, majd ízesítem sóval, borssal. Közepes hőfokon 5 percig párolom. Ezután hozzákeverem az útifűmaghéjat, a petrezselyemzöldet és a juhsajtot. Alaposan kikeverem és félreteszem hűlni.


Sós pite tészta
Egy mérőhengerbe kimérem a folyadékokat, majd kicsit megmelegítem, hogy langyos legyen. Belemorzsolom az élesztőt és hozzáteszem a cukrot. Egy villával kikeverem, majd félreteszem. Felfuttatom.

Amíg várok egy nagy keverőtálba kimérem a liszteket. Hozzáteszem a sót és az útifűmaghéjat. Alaposan összekeverem. Miután felfutott az élesztő, beleöntöm a keverőtálba lévő száraz hozzávalókhoz és hozzáöntök 2 evőkanál olíva olajat. Addig gyúrom a tésztát, míg el nem válik a tál oldalától. Lefedve 1 órát kelesztem.

A kelesztés alatt elkezdem a sütőt előmelegíteni 200 fokra.

Fogok egy darab megkelt tésztát és 1-2 mm vastagra nyújtom. Kivágom a formával. Félreteszem. Ügyelek hogy mindig, minden nagyon lisztes legyen, különben letapad! Akkor töltöm meg a pitéket, ha már be tudod tenni a sütőbe, különben a tészta megszívja magát és szétesik!
2-3 evőkanál töltelékkel töltöm a formákat!

Sütés előtt lekenem felvert tojással és megszórom parmezán sajttal! 200 fokon lul-felül sütési módon, 30 perc alatt aranybarnára sütöm.



1 megjegyzés: