...Chiang Mai, Thaiföld északi részén fekvő városában a legelterjedtebb a piros curry, így ma elhoztam mindenkinek ezt a szuperfinom, csípős wok receptet. A wokos ételekben a legjobb, hogy a hozzávalók mennyiségét bátran változtathatjuk. Így bátran elkészíthetjük több zöldséggel! Ráadásul pofon egyszerű elkészíteni! A keleti konyha szerelmeseinek ez kihagyhatatlan fogás!
Hozzávalók (2 személyre):
- 150 g rizstészta
- 2-3 evőkanál étolaj/kókuszolaj
- 250 g csirkemell, vékony csíkokra vágva
- 50 g Mungobab csíra
- 1 kisebb répa, gyufára vágva
- fél piros kaliforniai paprika, csíkokra vágva
- 2 salotta hagyma, csíkokra vágva
- 100 ml kókusztej
- Korianderzöld a tálaláshoz
- 2 szál újhagyma, apróra vágva, a tálaláshoz
Wok szósz hozzávalók:
- 2 evőkanál piros curry paszta
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 dl víz
- 2 evőkanál halszósz
- 2 evőkanál Thai szójaszósz (világos, vagy 1 evőkanál sötét)
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál citromlé
Eszközök:
Nagy wok serpenyő
Vágódeszka, konyhakés, zöldséghámozó, fakanál
Keverőtálak
Kis lábas
Elkészítése:
A rizstésztát kézmeleg vízben kiáztatom, amíg el nem éri a kellő állagot. Ez körülbelül 1-2 óra!
Ameddig a tészta ázik, előkészítem a nyersanyagokat, majd félreteszem.
Egy kis lábosba öntöm a wok szósz hozzávalóit és 1 percig forralom, kevergetem majd félreteszem.
A wokba legmagasabb hőfokon pár evőkanál olajat hevítek, és beledobom a csirkét. Miután kifehéredett, mellé dobom a hagymát, a répát és a paprikát. 1-2 percig sütöm.
Hozzáteszem a rizstésztát, a mungóbabot (ezt akár frissen is ráteheted tálaláskor!) és a szószt. Addig kevergetem, míg kellően meg nem puhulnak a hozzávalók és fel nem szívja a szósz nagy részét. Kb. 3 perc. Közben a kókusztejet is hozzáöntöm!
Tálaláskor megszórom újhagymával és korianderzölddel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése