2019. október 17., csütörtök

Karfi's BBQ Poutine, Hasselback Bugonyával

...Kanadai rakott sültkrumpli, kicsit másképp. Eredetileg a hasábburgonyát megszórják sajttal és Gravy szószt öntenek rá. Így köretként és önmagában is élvezetes csemege. Most egy kicsit továbbgondoltam és BBQ pulled porkkal, sok zöldséggel tuningoltam. A hasábburgonyát pedig Hasselback burgonyára cseréltem. Egyszerűen fantasztikus hétvégi kaja, amit neked is ki kell próbálnod!


Hozzávalók (6-8 személyre):

  • 1 konzerv vörösbab (vagy 300 g fagyasztott, előfőzve!)
  • 1 konzerv kukorica (vagy 300 g fagyasztott, előfőzve!)
  • 150 g sűrített paradicsom
  • 3-4 dl BBQ szósz (a kedvenced tökéletes lesz)
  • 800 g sertés karaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma, kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 400 g cukkini, kockákra vágva
  • 1 zöld kaliforniai paprika, kockákra vágva
  • 2 evőkanál olíva olaj

Köret (Hasselback burgonya):
  • azonos méretű burgonyák (fejenként 1 db, vagy több pici)
  • frissen őrölt tarka bors
  • 1 evőkanál olaj

Tálaláshoz:
  • reszelt fehér Cheddar sajt
  • újhagyma, vékony karikákra vágva
  • petrezselyemzöld
  • tejföl (opcionális)


Eszközök:

Magas falú tepsi+alufólia
Lapos tepsi+sütőpapír
3 literes lábas+fedő
Teflon serpenyő
Vágódeszka, konyhakés


Elkészítése:


A karajt sózom-borsozom és egy forró serpenyőbe, egy kevés olajon körbepirítom, majd egy tepsibe teszem és megkenem BBQ szósszal. Lefedem alufóliával, 1 dl vizet öntök alá és 140 fokos előmelegített sütőbe teszem 4 órára.

Közben a Hasselback burgonyához a krumpli alját egyenesre vágom (talpat vágok neki, hogy stabilan álljon!), majd sűrűn beirdalom. Egy lapos tepsire fektetett sütőpapírra teszem, majd sózom, borsozom és átforgatom egy pici olajban. A sütőbe, a hús fölé teszem, az utolsó egy órában!

Közben zöldségeket előkészítem és felkockázom.

Egy 3 literes lábosba olívaolajat hevítek és megpirítom benne a hagymát. Miután világosbarna lett megfuttatom rajta a fokhagymát, majd hozzáteszem az átmosott kukorica és bab konzerveket, a kaliforniai paprikát és a cukkinit. Ízesítem sűrített paradicsommal, kb. 2 dl BBQ szósszal, sóval és frissen őrölt tarka borssal. Felöntöm annyi vízzel, amennyi épp ellepi! Fedő alatt 15 percig csendesen főzöm.

Miután letelt a 4 óra sütés, kiveszem a húst pihentetni, de a burgonyákat bent hagyom. A sütőt felnyomom maxra és grillre kapcsolom. 15 percig sütöm még.

A húst két villával rostjaira szedem és belekeverem a zöldséges raguba. A hús szaft egy részét is beleöntöm. Ha kell sóval és plusz BBQ szósszal ízesítem.

Tálaláskor egy mélytányérba teszem a sültburgonyát, rámerem a BBQ-s ragut. Megszórom reszelt Cheddar sajttal, újhagymával és petrezselyemzölddel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése