2019. december 6., péntek

Sült Céklás Rizottó, Kecskesajttal, Sous Vide Szűzérmével, Rukkolával és Dióval

....Igazi őszi-téli olasz étel, amitől eldobod az agyad! Elárulom a rizottó készítés titkát, hogy bármikor be tudd dobni a csajoknál/pasiknál. Ha nincs Sous Vide-hoz berendezésed ne aggódj, süss kacsacombot a sütőbe!


Hozzávalók (4 személyre):

  • 600 g cékla (megpucolva, ujjnyi vastag szeletekre vágva)
  • 300 g rizottó (arborio) rizs
  • 1-1,5 l alaplé (hús, vagy zöldség)
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 3 közepes db salotta hagyma (vagy 1 db vöröshagyma) (apróra vágva)
  • 3 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 50 g peccorino romano sajt, durvára reszelve
  • 2 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • 2 evőkanál vaj (laktózmentes)
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt tarka bors ízlés szerint

  • 100 g kecskesajt, finomra reszelve, a tálaláshoz
  • 100 g rukkola, a tálaláshoz
  • 1-2 marék dió a tálaláshoz

  • 1 db szűzérme
  • só, frissen őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma és 1 rozmaringág

Eszközök:

nagy lapos tepsi + sütőpapír
magas falú teflon serpenyő + fakanál
vágódeszka, konyhakés
Sous Vide rúd, vákuumozó


Elkészítése:


Elő melegítem a sütőt 200 fokra (alul-felül sütésen). A megpucolt céklát, ujjnyi vastag szeletekre vágom, majd ráhelyezem őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Meglocsolom egy kis olívaolajjal, majd egy kis sóval és frissen őrölt tarka borssal ízesítem. Mehet a sütőbe 50-60 percre. Akkor jó, ha a kés könnyedén beleszalad a céklába. Ha megsült, hagyom kihűlni és kis darabokra vágom. Félreteszem.

Közben a szűzérmét sózom-borsozom, majd egy rozmaringággal és 1 gerezd fokhagymával levákuumozom. 71 fokon 1 órát hőkezelem.

Felforrósítok 2 evőkanál olíva olajat és 2 evőkanál vajat, egy magas falú serpenyőbe. Rádobom a hagymát és pár perc pirítás után a fokhagymát is. Ezután felöntöm vörösborral és 1 percig erősen forralom, majd hozzákeverem a rizst. Ízesítem sóval és friss borssal. 1 merőkanálnyi alaplevet öntök alá, majd ha elfőtt, újra 1 merőkanálnyit öntök hozzá. Folyamatosan kevergetem, míg el nem fogy az alaplevem. Közben kóstolgatom és ha kell, vízzel folytatom a rizotto készítést. Addig csinálom, míg sűrű, krémes állagot és puha rizsszemeket nem kapok. Hozzáadom a cékla kockákat és a reszelt peccorino romanot. 1 perc alatt összefőzöm. Ha kell sózom, borsozom még.

Végül rukkolával tálalom, majd megszórom kecskesajttal és pirított tört dióval.


TIPP: KACSACOMB SÜTÉS:
Miután sózom-borsozom a combokat, egy magas falú tepsibe teszem. Combok sütése előtt az alsó részénél (fogantyújánál) a csont mellett körbevágom, így sütés után a "bütyköt"(amit nem is eszünk meg) könnyedén le tudom majd szedni. Egy rozmaringágat és 3 gerezd fokhagymát (héjával együtt) a combok mellé dobok. Lefedem fóliával és 2 órát 160 fokon sütöm, majd kicsit meglocsolom a combokat a saját szaftjával,  feltekerem maxra a hőfokot és fólia nélkül még 30 percet sütöm.

Ha nincs alapleved, egyszerűen egy kis natural ételízesítőre önts forró vizet!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése