2022. július 31., vasárnap

Tantanmen Ramen

...imádom a ramen-t és legutóbb erre a csodára bukkantam amit most elhoztam nektek. Fantasztikus és különleges ízek jellemzi. Pirított szezámmag, chili és sok-sok zöldség. Csakis imádni lehet! Egyszer beszerezed a különleges alapanyagokat, utána már könnyedén eltudod készíteni. Lentebb megtalálod a kedvenc chili olaj receptemet is, ami kihagyhatatlan az ázsiai konyhában.


Elkészítés (4 személyre):

A legfontosabb, hogy minden hozzávalót készíts elő!
Tálalás előtt kicsit melegítsd vissza a toppingot!

Alapléhez:

  • 1 l víz+házi leves ételízesítő/levespor/kocka, vagy alaplé
  • 1 l szójatej (vagy más típusú mag-tej)
  • 5 g kombu (szárított tengeri hínár)
  • 5-6 db szárított shiitake gomba (előáztatva, mosva)

Leves ízesítő:

  • 4 evőkanál pirított szezámpaszta (tahini) (de selymes mogyorókémmel is készítheted!)
  • 4 evőkanál (Shoyu, vagy világos) szójaszósz 
  • 4 teáskanál pirított szezámmag olaj
  • 4 teáskanál rizsecet (vagy sima ételecet 10%) 

Topping:

  • fél brokkoli
  • 4 nagy csipet mungóbab csíra
  • 4-8 db gomba
  • 4 db tojás
  • 2 db pak choi

Húshoz:

  • 1000 g darát sertéshús
  • 4 evőkanál chili olaj
  • 6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 ujjnyi gyömbér, reszelve
  • 2 evőkanál Toban Djan (Kínai chilis babpaszta)
  • 2 evőkanál Oyster szósz
  • 6 evőkanál rizs főzőbor (Shao Xing)

Tálaláshoz:

  • 4 teáskanál házi chili olaj (Én ezt a receptet használom, annyi variálással, hogy MSG helyett sóval és thai chili pehely helyett Koreai gochugaru chili pelyhet használok. Ez a chili nem annyira erős, mint a thai. Számomra a thai chili nagyon nagyon erős.)
  • snidling, vagy újhagyma zöldje apróra vágva
  • pirított szezámmag
  • főtt ramen, vagy más tojásos ázsiai tészta

Elkészítés:


A chili olajat előző nap elkészítem. Hűtőben tárolom.

A "leves ízesítő" hozzávalóit egy kis keverőtálba teszem és alaposan kikeverem.

Az alaplevéhez felteszek 1 l vizet és hozzáteszem a kombut és a beáztatott shiitake gombákat. 20 percig főzöm és végül felöntöm 1 l szójatejjel. Kidobom a gombákat és a kombut az alapléből. Félreteszem az alaplevet.

Egy teflon serpenyőbe felhevítem a chili olajat és megpirítom benne a húst. Közben hozzáteszem a szójaszószt. Miután pergősre és barnásra pirult, hozzáteszem a zúzott fokhagymát és a gyömbért. Fél perc keverés után hozzáteszem a chilis babpasztát, az oyster szószt és a főzőbort. Egy percig sütöm, majd félreteszem.

Egy kis lábasba vizet forralok. Óvatosan beleteszem a 4 tojást és 8 percig főzöm. Utána jeges vízbe lehűtöm, utána megpucolom.

Egy kis serpenyőbe megpirítom a gomba szeleteket.

Egy nagyobb lábasba vizet forralok. Sózom, majd megfőzöm a brokkoli rózsákat. Egy szűrővel kimerem és jeges vízbe sokkolom. Félreteszem.

A mungóbab csírát 1 percig főzöm, majd jeges vízbe sokkolom. Félreteszem.

A Pak Choit is megfőzöm pár perc alatt és jeges vízbe sokkolom. Félreteszem.

A megmaradt zöldség főzővízben megfőzöm a tésztát.

Tálalás:
A leveses tálba teszek 3-4 evőkanál "leves ízesítőt", majd rámerem a tűzforró levest. Elkeverem, majd beleteszem a tésztát, a darált húst, a blansírozott zöldségeket, a sült gombát, a félbevágott tojást.
1 evőkanál chili olajjal meglocsolom. Megszórom snidlinggel és pirított szezámmaggal.

Ahonnan be tudod szerezni az alapanyagokat:

Országszerte nyílnak meg az ázsiai élelmiszerboltok. Nagy valószínűséggel ott megtalálod a recepthez szükséges alapanyagokat.
Én az Asian Food Center-be, vagy a DunaPandaba szoktam járni. Amennyiben webshopból szeretnél rendelni a legjobb az Ázsia Bt..


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése